Az NDK újraéledésével fenyeget az ukrán védelmi miniszter, ha a németek nem adnak fegyvereket

Németország területi egységének elvesztését kockáztatja azzal, hogy nem szállít fegyvereket Ukrajnának – jelentette ki Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter pénteken a parlament plenáris ülésén.

“NAGYRA ÉRTÉKELJÜK NÉMETORSZÁG SEGÍTSÉGÉT SEBESÜLT KATONÁINK KEZELÉSÉBEN. UKRAJNÁNAK SOK BARÁTJA VAN NÉMETORSZÁGBAN, ÉS HÁLÁSAK VAGYUNK EZÉRT A TÁMOGATÁSÉRT. DE NEM FOGADJUK EL A FEGYVERSZÁLLÍTÁSSAL KAPCSOLATOS HIVATALOS ÁLLÁSPONTOT ÉS MÁS OLYAN DÖNTÉSEKET, AMELYEK ALÁÁSSÁK EURÓPA BIZTONSÁGÁT ÉS DE FACTO BÁTORÍTJÁK AZ AGRESSZORT (OROSZORSZÁGOT)” – hangoztatta a tárcavezető.

Közölte: Ukrajna figyelmeztette nyugati partnereit, hogy “a Kreml célja nem annyira Ukrajna, mint inkább a NATO és az EU aláásása”.

Reznyikov emlékeztette Berlint, hogy Kijev előrejelzései a Kreml lépéseiről eddig valóra váltak. “Figyelmeztettünk, hogy támadások fogják érni a balti államokat, és ez meg is történt. Szóltunk, hogy ha erre nem lesz válasz, tovább fokozódik a feszültség, s ezután bekövetkezett a lengyelországi helyzet destabilizálása. Pedig ez egy évvel ezelőtt még elképzelhetetlen volt” – fejtegette, utalva a fehérorosz-lengyel határon kialakult migránsválságra, amely mögött Kijev szerint Moszkva áll.

“HA NÉMETORSZÁG NEM VÁLTOZTAT ÁLLÁSPONTJÁN AZ OROSZ AGRESSZORRAL SZEMBENI FELLÉPÉST ILLETŐEN, AKKOR A NÉMET KORMÁNYNAK NEM A DONYEC-MEDENCEI SZAKADÁR TERÜLETEK VAGY AZ OROSZOK ÁLTAL MEGSZÁLLT KRÍM-FÉLSZIGET, HANEM A NÉMET DEMOKRATIKUS KÖZTÁRSASÁG (NDK) PROBLÉMÁJÁVAL KELL MEGKÜZDENIE. ÉS EZ NEM TÚLZÁS” – hangoztatta.

Szavai szerint az NDK (újbóli létrehozásának) anyagi alapja már megvan – ez részben az Északi Áramlat-2 orosz gázvezeték -, de ehhez tartozik még a német elitnek egy része, amelyet Moszkva pénzel, egyes “admirálisok, akik furcsa kijelentésekkel torpedózzák meg saját országukat”.

Az NDK helyreállítása szerinte logikus folytatása a már megfogalmazott orosz követeléseknek. “Oroszország már 14 országban követelte hivatalosan a NATO felszámolását. Ez is teljesen lehetetlennek tűnt. Nagyon jó, hogy a szövetség tagjai egyértelmű választ adtak erre. Szükség van azonban gyakorlati lépésekre, hogy ne akkor kelljen majd reagálnunk, amikor valaki már elkezdi újjáépíteni a berlini falat” – figyelmeztetett a miniszter.

Reznyikov tájékoztatta a képviselőket arról, hogy Oroszország mintegy 112 ezer katonát vezényelt az ukrán határ közelébe, a haditengerészeti és légi csapatokkal együtt pedig körülbelül 130 ezret, ami 20 ezerrel több, mint amennyi decemberben volt.

“EGYELŐRE NINCSENEK OLYAN KATONAI JELLEGŰ JELENSÉGEK, AKCIÓK, AMELYEK ÉREZHETŐEN KÜLÖNBÖZNÉNEK A TAVALY TAVASSZAL TÖRTÉNTEKTŐL. AZ EGYETLEN KATONAI KÜLÖNBSÉG, AMELYET SZOROSAN KÖVETÜNK, A FEHÉROROSZORSZÁGI HELYZET” – fejtette ki.

Kiemelte, hogy kardinális változást, jelentős növekedést tapasztal Kijev a hibridháborús tevékenységek intenzitásában, elsősorban az információs területen, amely viszont komoly hatást gyakorol a makrogazdaságra.

Megjegyezte, hogy a különböző titkosszolgálatok adatai között azért vannak eltérések az Ukrajna határainál lévő orosz haderővel kapcsolatban, mert más-más távolságokat vesznek figyelembe, azaz van, aki a határtól 200 kilométeres, mások 400 kilométeres övezetet.
Reznyikov hozzátette, hogy Oroszország háromszázzal több harckocsit telepített Ukrajna határaihoz, mint tavasszal. Leszögezte ugyanakkor, hogy az ukrán hadsereg már rendelkezik modern páncéltörő fegyverekkel – Stugna, Corsair, Javelin és NLAW tankelhárítókkal -, és ezek száma “nagyságrenddel nagyobb, mint a potenciális célpontoké”.

 

Forrás: MTI


Hasonló cikkek