Az ókori Egyiptomban is büntetésből leíratták ugyanazt a mondatot a gyerekekkel többször

Már a 2000 évvel ezelőtti ókori Egyiptomban is arra kényszerítették a “rosszcsont” diákokat, hogy büntetésként ugyanazt a mondatot több egymás utáni sorokban leírják.

A régészek több mint 18 000, az ókori Egyiptomban íróeszközként használt cserépdarabot fedeztek fel, amelyek részleteket árulnak el a körülbelül 2000 évvel ezelőtti életről. Az “osztrakonok” néven ismert cserépdarabokat bevásárlólisták, nyugták, iskolai szövegek és más szövegek felírására használták – közölték a németországi Tübingeni Egyetem kutatói.

A több száz töredék egy ősi iskolából származott, és a cserepek elülső és hátsó oldalán ugyanaz a szimbólum ismétlődött. A kutatók úgy vélik, hogy ez egy korai példája lehet annak, ahogy a rosszalkodó diákokat akkoriban büntették.

A kerámiatöredékeket a Luxortól mintegy 200 kilométerre, északra fekvő Athribisz ókori település egyik helyén végzett ásatások során fedezték fel. A német egyetem, az egyiptomi turisztikai és régiségügyi minisztériummal együttműködve végezte az ásatásokat.

A cserepeken “hónapok, számok, számtani és nyelvtani feladatok találhatók, valamint egy ‘madárábécé’ – miszerint minden betűhöz egy olyan madarat rendeltek, amelynek a neve azzal a betűvel kezdődött” – mondta egy közleményében Christian Leitz professzor a Tübingeni Egyetemről, aki az ásatásokat vezette. Az írott szövegek mellett a töredékek némelyikén állatok, istenek és geometriai ábrák képi ábrázolása is megtalálható volt.

Az ókori Egyiptomban a törött korsók és más edények maradványait gyakran használták íróanyagként, a drágább és nehezebben elérhető papirusz alternatívájaként. Az edénytöredékekre tintával és náddal vagy üreges pálcával írták.

A szilánkok mintegy 80 százalékára démotikus írással írtak, ami a ptolemaioszi és római korban elterjedt közigazgatási írásmód volt. A következő leggyakoribb írásmód a görög volt, de a kutatócsoport hieratikus, hieroglifikus és ritkábban kopt és arab írásmódú feliratokra is bukkant. A kutatók szerint “nagyon ritka”, hogy ilyen nagy mennyiségű osztrakont találtak, mivel ilyen méretű leletre korábban csak egyszer, a luxori Királyok völgye közelében került sor.

                         

 

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon


Hasonló cikkek