Az ókori görög filozófusok valódi arca?

Alessandro Tomasi firenzei művész, világszerte múzeumokban őrzött szobrok, büsztök alapján rekonstruálta az ókori görög kultúra legnagyobb alakjait, közülük is leginkább Platónt emelte ki. Platón a filozófia történetének egyik legnagyobb hatású gondolkodója volt. Koncepciói megalapozták az ókori görög és a nyugati filozófiát, és mind a mai napig óriási befolyással bírnak. Hatása könnyen felismerhető a nevelés, a politika, az etika, az ismeretelmélet és a pszichológia területén.

Természetesen Arisztotelész, Platón tanítványa sem maradhatott ki a sorból. Arisztotelész  i.e. 4. században alapított iskolát az észak-görögországi Makedóniában. Célja az volt, hogy a klasszikus görög gondolkodásból származó tudományos és filozófiai ismeretek nagyságát és széleskörűségét tanítsa. A platóni filozófia eszméit, valamint a természeti világ ismeretét a makedón udvar más előkelőségeivel együtt Nagy Sándornak is tanította. Plutarkhosz szerint Arisztotelész a korszak “etikai és politikai szavát” tanította a makedón nemesség ifjú utódainak: a filozófia, a politika, az irodalom, a matematika és a háborús stratégiák is témái közé tartoztak.

Tomasi, magát Nagy Sándort (III. Alexandrosz) is rekonstruálta. Az ikonikus hadvezér i.e. 356-ban született Pellában, a mai Közép-Makedónia észak-görögországi részén, II. Fülöp makedón király és felesége, Olimpiasz fiaként. Már nagyon korán hírnevet szerzett mind katonai, mind politikai képességeiről, híres volt arról, hogy több ezer katonát vezetett keletre. A mai Törökország, Szíria, Izrael, Egyiptom és a mai arab világ egésze kevesebb mint tíz év alatt a görög kultúra hatása alá került. Néhány rövid év alatt Alexandrosz egészen India nyugati határaiig hódított keleten.


Hasonló cikkek