Az OĽaNO megnyitja listáját a kisebbségi jelöltek előtt

Az OĽaNO ellenzéki mozgalom helyeket ajánl fel a jelöltlistáján a magyar, roma és ruszin kisebbség képviselőjelöltjeinek.

Igor Matovič, a mozgalom elnöke rámutatott: a kisebbségek számaránya Szlovákiában mintegy 17 százalék, parlamenti képviseletük azonban jövőre lenullázódhat. Úgy véli, a 2020-as választások eredménye „szoros” lesz. „Ha igazi szlovák hazafiak vagyunk, akkor azzal is törődnünk kell, hogy Szlovákiában ne csak a szlovák nemzet, hanem a nemzeti kisebbségek tagjai is jól érezzék magukat, hiszen közösen alkotjuk a társadalmunkat.” – fejtette ki Matovič, aki tárgyalni fog az MKP képviselőivel is, mert véleménye szerint ez a párt „mindig a jó oldalon állt”.

Nem zárta ki az együttműködés lehetőségét Simon Zsolttal sem.

Matovič hétfőn elismételte, hogy az OĽaNO mozgalom nem lépne be olyan kormányba, amelynek céljai között szerepelne a regisztrált partnerség vagy az azonos nemű párok általi örökbefogadás bevezetése, továbbá a drogpolitika enyhítése, a szociális biztonság megszüntetése, illetve Szlovákia álláspontjának megváltoztatása az illegális migrációval összefüggésben.

A megosztó témák kizárásával Matovič szerint az ellenzék elveszi a Smer-SD ütőkártyáit, amelyekkel riogathatná a választóit. Az OĽaNO ismét kizárta az együttműködést a Smer-SD, az SNS és az ĽSNS pártokkal.

Matovič tudomásul veszi, hogy a PS – Együtt (Spolu) koalíció és a KDH nem akar együttműködni vele, ugyanakkor úgy tartja fairnek, ha közli a feltételeit.

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek