Az OĽaNO nyert, magyar képviselet nincs a szlovák parlamentben

Az OĽaNO mozgalom nyerte a parlamenti választásokat a szavazatok 25,02 százalékának a megszerzésével. Ez az Országos Választási Bizottság által nyilvánosságra hozott eredményekből derült ki. A parlamentbe 6 párt és mozgalom jutott be. 

Igor Matovič, az OĽaNO vezetője vasárnap hajnalban hivatalosan is bejelentette a mozgalom győzelmét. „12 év után legyőztük a Smer kormányát. Két célunk volt: hogy legyőzzük a Smer maffiáját, és hogy elvegyük Marian Kotleba szavazóit.” – állapította meg Matovič.
A választási részvétel 65,8 százalékos volt. A Pozsony I járásban volt a legmagasabb a részvételi arány (78,75%), a Nagyrőcei járásban pedig a legalacsonyabb (51,34%). Összesen 2 916 840 választópolgár vett részt a szombati választásokon. Külföldről összesen 48 925 polgár szavazott (1,67%).
A Magyar Közösségi Összefogás nem lépte át az öt százalékos küszöböt. A párt a szavazatok 3,92 százalékát tudhatja a magáénak. A Híd szintén nem járt sikerrel, a szavazatok 2,06 százalékát szerezte meg.

A győztes OĽaNO mozgalom a szavazatok 25,02 százalékát szerezte meg, és ez 53 parlamenti mandátumot hozott neki. A második helyen a Smer-SD párt végzett 18,29 százalékkal és 38 mandátummal. 17 képviselői helyet szerzett a Sme rodina (8,24%) és az ĽSNS (7,97%) is. A Progresívne Slovensko (PS)-Spolu koalíció a szavazatok 6,96 százalékát szerezte meg, ez az eredmény nem volt elég a parlamentbe jutáshoz (pártkoalíció esetében a parlamentbe jutás küszöbe 7%). Az SaS a szavazatok 6,22%-át szerezte meg, ez 13 mandátumot jelent a pártnak. A Za ľudí pártra a választók 5,77%-a voksolt, Andrej Kiskáék így 12 képviselői helyet kapnak.

Igor Matovič, az OĽaNO vezetője és a parlamenti választások győztese igényt tart a belügyminisztériumra. Van elképzelése arról is, hogy ki legyen a belügyminiszter, de ezt csak a partnerekkel folytatott tárgyalásokon fogja közölni. „Autentikus, korrupcióellenes mozgalom vagyunk, amely azért került a politikába, hogy kiirtsa a korrupciót. Ehhez viszont szükség van a belügyminisztériumra.” – véli Matovič.

Arra a kérdésre, hogy elfogadhatónak tartja-e, hogy Boris Kollár, a Sme rodina kapja a védelmi tárcát, nem felelt egyértelműen. Régebben olyan fotók jelentek meg a sajtóban, amelyeken Kollár a pozsonyi alvilág tagjaival szerepel egy közös kiránduláson. Köztük van Juraj Ondrejčák is, a Piťo-féle bűnbanda vezetője, aki azóta már börtönbüntetését tölti. „A maffiózóval készült fotó problémát jelent.” – válaszolt Matovič. Matovič hangsúlyozta: az OĽaNO kormányt tud alakítani. „Ezt Boris Kollár nélkül is megtehetjük, de én őt a kormányban akarom látni. Alkotmányos többségre van szükségünk, mert meg kell tisztítani az igazságszolgáltatást. Elsőként épp Boris Kollárt szólítom meg. Az emberek azt kérik, tegyünk rendet az országban. A maffiával nincs miről beszélnünk.” – jelentette ki az OĽaNO vezetője. „Az a fontos, hogy Szlovákia felébredt abból a rossz álomból, amelyben eddig élt.” – tette hozzá Matovič.

Összességében Matovičnak sikerült a legtöbb preferenciaszavazatot begyűjtenie, összesen 495 126-ot. Őt Peter Pellegrini (Smer-SD) követi 411 254 karikával, majd Robert Fico, a Smer-SD elnöke következik, akit 242 098-an támogattak. A negyedik legtöbb karikát Marian Kotleba, az ĽSNS elnöke szerezte, az ötödik helyen pedig Boris Kollár, a Sme rodina mozgalom vezetője végzett. A parlamentbe választott képviselők átlagéletkora valamivel több mint 47 év.

Forrás: bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek