Az olimpián tilos a politikai megnyilvánulás

A NOB-elnöke a testület 135. teljes ülésén kiemelte, az olimpia mindig is a sportteljesítmények bemutatásának színtere volt.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) emlékeztetett rá, hogy a sportolóknak tilos mindenfajta politikai megnyilvánulás a tokiói nyári játékok idején.

Thomas Bach NOB-elnök a testület 135. teljes ülésének megnyitásakor úgy fogalmazott, hogy az olimpia mindig is a sportteljesítmények bemutatásának színtere volt, de nem lehet politikai követelések, állásfoglalások és megosztó megnyilvánulások platformja.

Kiemelte, hogy a közelmúltban több olyan értelmező rendelkezést fogadtak el, melyek világossá teszik a tilalmakat, illetve azt, hogy milyen büntetéseket szabhatnak ki a szabályok megszegéséért.

A politikai megnyilvánulás tilos a versenyek helyszínein, az olimpiai faluban, a nyitó és záróünnepségen, valamint dobogón, például úgy, hogy valaki fél térdre ereszkedik a himnusz alatt.

Ugyanakkor a helyi törvények betartásával az olimpikonok elmondhatják a véleményüket a sajtótájékoztatókon, az interjúkban, a vegyes zónákban és a sajtóközpontokban.

“Szükség volt arra, hogy minden egyértelmű legyen, a versenyzők igényelték a szabályok világossá tételét” – mondta Kirsty Coventry, a NOB sportolói bizottságának elnöke. A szabályok az edzőkre és a küldöttségek további hivatalos tagjaira is vonatkoznak.

Forrás: MTI


Hasonló cikkek