Az Omikron-variáns 40%-kal is csökkentheti a vakcinák hatékonyságát

Az új koronavírus-szupertörzs úgy fejlődött ki, hogy az alfa, béta és delta legrosszabb mutációját kombinálta – írta meg a Daily Mail.

Brit tudósok arra figyelmeztetnek, hogy az új változat kétszer annyi mutációt tartalmaz, mint a delta variáns. Szakértők úgy vélik, hogy ez akár 40 százalékkal is csökkentheti a koronavírus elleni oltások nyújtotta védelmet. Sajid Javid brit egészségügyi miniszter tegnap este bejelentette, hogy hat afrikai országból tiltják meg a beutazást a szigetországba, hasonló rendelkezéseket az EU is bejelentett.

A botswanai Covid-variánst szakértők a valaha volt legártalmasabb vírustörzsként írjak le
A mutáns tartalmazza a vírus korábbi verzióinak összes veszélyes mutációját, valamint még sok olyat, amely az eddigi legfertőzőbbé, és mindez az oltóanyagokkal szemben leginkább rezisztenssé teszi.

A szupertörzs megszerezte a delta azon mutációit, amelyek olyannyira fertőzővé tették ezt a változatot, hogy az hónapok alatt vált a világon a legdominánsabb verzióvá. Az új változat azonban tartalmazza a béta-variánson látható vakcinarezisztens elváltozásokat is, és ez további aggodalomra adhat okot.

Az új törzs tartalmaz egy korábbi mutációt is, amely tavaly télen serkentette az alfa variáns terjedését az Egyesült Királyságban.

Minden jel arra mutat, hogy a Bostwana-törzs hónapokon belül a világ domináns törzsévé válhat

Dél-Afrika lakosságának természetes immunitása nagyon magas, ezért a vírus könnyen terjed, ez pedig lehetővé teszi a korábbi Covid-betegek könnyű lefolyású megfertőződését. A szakértők szerint ez a „legrosszabb változat, amit valaha láttak”, és aggasztja őket a benne található mutációk kiemelkedően magas száma, miután a variáns 32 különböző mutációt tartalmaz a tüskeproteineken.

Ez a valaha feljegyzett legtöbb mutáció, kétszer annyi, mint ami a jelenleg domináns delta törzsön található.

A szakértők attól tartanak, hogy a mutációk a legjobb esetben is minimum 40 százalékkal csökkenthetik a jelenleg használt vakcinák hatékonyságát. Ennek az az oka, hogy a B.1.1.529-en sok változás a vírus tüskeproteinjén található. A jelenlegi vakcinatermelés arra készteti a szervezetet, hogy felismerje a vírus régebbi verzióiból származó tüskeproitein-változatait. Mivel azonban a tüskeprotein nagyon másképp néz ki az új vírustörzsön, így a szervezet immunrendszere nehezen tudja felismerni azt és leküzdeni a kialakuló betegséget.

A Botswana-törzs tartalmaz olyan mutációkat is, amelyek a delta változaton találhatóak, és amelyek lehetővé teszik a könnyebb terjedést. A szakértők figyelmeztetnek arra, hogy legalább két hétig nem tudják még pontosan, hogy mennyivel fertőzőbb az új vírus, és hat hétig nem fogják tudni megmondani azt sem, hogy milyen hatással van a Covid-fertőzés kórházi kezeléseire és a halálozási adatokra.

 

Forrás: mandiner.hu


Hasonló cikkek