Az Operaház Fantomja – online közvetítés Londonból

Április 17-én, pénteken 20 órától ingyen közvetíti a szerző, Andrew Lloyd Webber a saját YouTube-csatornáján a musical bemutatásának 25 éves évfordulójára készült előadást, amely utána még 2 napig lesz elérhető.

A Royal Albert Hallban 2011-ben készült felvételen a két főhőst Ramin Karimloo (Fantom) és Sierra Boggess (Christine) énekli. A Laurence Connor által rendezett produkcióban több, mint 200 szereplő lép színpadra.

Az Operaház Fantomja című musical a francia Gaston Leroux regénye alapján készült, Londonban mutatták be 1986-ban és azóta is műsoron van. Webber Christine szerepét akkori feleségének, Sarah Brightman énekesnőnek írta, aki a londoni és a Broadway előadásokon játszotta. Harold Prince rendezésében a darab vegyes fogadtatást kapott a kritikusoktól, ám a közönség körében azonnal hatalmas sikert aratott. 2005-ben Gerard Butler (Fantom), Emmy Rossum (Christine) és Patrick Wilson (Raoul) főszereplésével film is készült belőle.

Jelenet a 2018-as londoni előadásból (Fotó: The Phantom of the Opera Facebook oldala)

A mű főszereplői Erik, az Operaház Fantomja és Christine Daaé. Erik gyermekkora óta a párizsi Operaház alatt él, zenei zseni, ám senkinek sem mutatja meg magát, mert arca eltorzult. Gyakran megijeszti az alkalmazottakat, akik gonosz szellemnek hiszik. Megismeri Christine-t, elkezdi éneklésre tanítani, közben beleszeret, majd féltékeny lesz annak vőlegényére, Raoulra. Egy napon földalatti rejtekében a lány lerántja róla a maszkot, aztán elmeséli Raoulnak, hogy látta a Fantom arcát. Erik elrabolja Christine-t, a megmentésére érkező Raoult foglyul ejti, a lányt pedig válaszút elé állítja: ha nem lesz a felesége, akkor Raoul meghal. Christine megcsókolja a Fantomot, aki elengedi a szerelmeseket, majd leugrik az Operaház tetejéről.

A magyarországi bemutatót 2003. május 31-én tartották a Madách Színházban, ún. non-replica változatban, tehát az eredeti, londoni előadáshoz képest eltérő rendezésben, jelmezekkel és díszletekkel. Hármas szereposztással lett színpadra állítva: Sasvári Sándor, Csengeri Attila, Miller Zoltán énekelte a Fantomot, Bíró Eszter, Király Linda, Mahó Andrea Christine Daaé szerepét. A produkció rendezője Szirtes Tamás volt, a díszletet Kentaur, a jelmezeket Vágó Nelly tervezte.

Az április 17-én, pénteken 20 órától élő közvetítésben látható 2011-es londoni előadás még 48 órán át lesz ingyenesen megtekinthető.


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek