Az őrizetben lévő törökországi újságírók szabadon bocsátást követelte az ENSZ és az EBESZ

Az őrizetben lévő törökországi újságírók szabadon bocsátást követelte az ENSZ és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kedden közösen kiadott közleményében, amely szerint Törökországnak sürgősen  helyre kellene állítania a média- és véleményszabadságot.

    Keddre virradóra az isztambuli bíróság arról döntött, hogy a Cumhuriyet (Köztársaság) című kormánykritikus török napilap újságírói, akiket közel egy évvel ezelőtt vettek őrizetbe, továbbra is vizsgálati fogságban maradnak. A vád szerint különböző terrorszervezetek támogatásában vettek részt. A perben a lap 17 jelenlegi és egykori dolgozóját vádolják, akik hét és fél évtől akár 43 évig terjedő szabadságvesztést is kaphatnak.
“A döntés méltatlan a demokráciához és figyelmen kívül hagyja az ország által vállalt nemzetközi kötelezettségeket” – jelentette ki Harlem Désir, az EBESZ médiaszabadság-képviselője és David Kaye, az ENSZ szólás- és véleményszabadság előmozdításával és védelmével foglalkozó különleges jelentéstevője. A szervezetek képviselői figyelmeztették Törökországot, hogy ejtse az újság dolgozói elleni vádakat.
“A média- és szólásszabadság elnyomása közvetlen veszélyezteti az újságírók és az újságírói szakma biztonságát Törökországban” – olvasható a közös állásfoglalásban, amely szerint szabad véleménynyilvánítás nemcsak akkor fontos, amikor “az állam hatalmasságai elégedettek a kijelentéssel.”
Az egy évvel ezelőtti törökországi puccskísérlet óta Törökországban több mint száz újságírót vettek őrizetbe és mintegy 150 médiumot zártak be.
A Cumhuriyet munkatársait azzal vádolják, hogy olyan fegyveres terrorszervezetek támogatói, mint a szakadár PKK, a 2016. júliusi katonai puccskísérletért felelőssé tett Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi mozgalma, illetve a Forradalmi Népi Felszabadítási Párt-Front (DHKP-C) nevű szélsőbaloldali csoport.

Vélemény, hozzászólás?