Az orosz katonai rendőrség járőrözni kezdett a szír-török határon

Az orosz katonai rendőrség kedden megkezdte járőrtevékenységét az észak-szíriai Manbídzs térségében, a szíriai-török határ közelében

– közölte Juszup Mamatov, a katonai rendészet szóvivője.

Az Interfax orosz hírügynökségnek azt mondta, feladatuk a biztonság szavatolása, a helyzet ellenőrzése és a fegyveres csoportok mozgásának megfigyelése a felelősségi körzetben. Az orosz védelmi minisztérium által közzétett videón több páncélozott katonai csapatszállító járműből álló konvoj volt látható, amint a város térségében lévő utakat rója.

Juszup Mamatov szerint a járőrözés útvonalát folyamatosan változtatni fogják.

A török határtól nagyjából 30 kilométerre lévő város különböző fennhatóságú területek metszetének a közelében található: délre a szíriai kormányerők és szövetségeseik, észak-nyugatra Törökország, keletre és a város környékén pedig – egyelőre – az Egyesült Államok érdekszférája van.

Donald Trump amerikai elnök tavaly év végén bejelentette, hogy kivonják az amerikai csapatokat Szíriából. Ezt követően kivonult Manbídzsból a Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milícia mintegy 400 harcosa, akik a terrorizmus elleni küzdelemben Washington által támogatott Szíriai Demokratikus Erők (SDF) ernyőszervezet fő erejét adják. Sem az YPG, sem az SDF nem közölte, hogy a kivonást követően hány kurd harcos maradt a városban.

A szíriai védelmi tárca közlése szerint a kurd csapatkivonás egy kurd-szíriai egyezség értelmében zajlott le, amelynek keretében a szíriai kormányerők vették át december végén az ellenőrzést a város felett, hogy elejét vehessék egy készülő török offenzívának.

Ugyanakkor Recep Tayyip Erdogan török elnök keddi parlamenti felszólalásában hangoztatta: Ankara már nagyrészt be is fejezte a korábban jelzett katonai hadművelet előkészületeit az általa terrorszervezetnek tartott YPG ellen.

Törökország régóta neheztel Washingtonra az YPG támogatása miatt, mert úgy véli, hogy a szíriai kurd milícia térnyerése felerősítheti a törökországi kurd szeparatisták törekvéseit. Egyúttal aggasztja, hogy az amerikai csapatok esetleges távozásával hatalmi vákuum alakul ki Északkelet-Szíriában. Az YPG ugyanakkor attól tart, hogy az Egyesült Államok kivonulásával Törökország nagyobb szerepet próbál majd vállalni a térségben.

Forrás: MTI


Hasonló cikkek