Az orosz kormánypárt bejelentette saját sikerét a regionális választásokon

Az Egységes Oroszország kormánypárt a regionális választásokon minden olyan oroszországi régióban és városban megszerezte a többséget a helyi parlamentben, ahol választást tartottak, illetve jelöltjei minden kormányzóválasztást még az első fordulóban megnyertek – jelentette ki az előzetes eredményekre hivatkozva Andrej Turcsak, a kormánypárt főtanácsának titkára a vasárnap esti urnazárás után.

Turcsak a mostani politikai erőpróbát a jövőre esedékes parlamenti választás főpróbájának nevezte, amelyen az Egységes Oroszország ismét meg akarja szerezni az alkotmányozó többséget. Állítása szerint nem vezetett eredményre az – egyébként Alekszej Navanij ellenzéki politikus kezdeményezte – “okos szavazás”, amikor a kormánypárttal elégedetlen szavazókat arra biztatták, hogy az egyes körzetekben a statisztikailag legesélyesebb ellenzéki erőkre adják le voksukat.

A szavazatszámlás a legtöbb helyen még zajlik. A Rosszija 24 hírtelevízió szerint a voksok többségének összesítése után négy távol-keleti régióban négy hivatalban lévő vagy ügyvezető kormányzó fölényesen győzött.

Oroszország 85 régiójából 83-ban volt vasárnap regionális vagy helyi választás, illetve népszavazás, rendkívüli járványügyi óvintézkedések mellett: egyebek között 18 regionális kormányzói poszt, valamint 11 regionális parlament és 22 regionális fővárosi tanács mandátumainak sorsa dőlt el. Emellett négy körzetben tartottak pótválasztást a szövetségi parlament alsóházába.

A helyi hatóságok döntése alapján, a járványhelyzet miatt 41 régióban már péntek óta lehetett szavazni. A belügyminisztérium szerint a választás kimenetelét befolyásolni képes szabálysértés nem történt, Rosztov megyében azonban mind a kommunista, mind a liberális kormányzójelölt jelezte, hogy visszaélések miatt a főügyészséghez fordul.

Gennagyij Zjuganov, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártjának vezetője bejelentette, hogy nem ismeri el egyetlen olyan körzet választási eredményét sem, ahol pártjának képviselőjét kizárták a versenyből.


Hasonló cikkek