Az orosz külügy nekiesett Izraelnek

Fordulat: az orosz külügy nekiesett Izraelnek

Több mint egy héttel azután, hogy Izrael más országokkal együtt kiszavazta Oroszországot az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából az ukrajnai invázió miatt, Moszkva éles hangon beleszállt az izraeli külügyminiszterbe.

Az orosz külügyminisztérium közleménye “oroszellenes támadással” vádolja Jaír Lapidot a múlt heti közgyűlési szavazást követő megjegyzései miatt. A közgyűlésen 93 ország szavazott a lépés mellett, 24 ellene, és 58 ország tartózkodott. Ez volt a második alkalom, hogy egy országot megfosztottak tagsági jogaitól a tanácsban.

Az Ukrajna körüli helyzetet igyekeznek kihasználni, hogy eltereljék a nemzetközi közösség figyelmét az egyik leghosszabb ideje megoldatlan konfliktusról, a palesztin-izraeli konfliktusról
– fogalmazott az orosz minisztérium, amely “a palesztin területek illegális megszállásával és lopakodó annektálásával” vádolta a zsidó államot. A közlemény a Hamász terrorszervezet által irányított Gázai övezet blokádját is kifogásolta. Erre Izrael szerint azért van szükség, hogy megakadályozza fegyverek eljutását az enklávéban működő terrorcsoportokhoz.

Az nem derül ki a moszkvai közleményből, hogy pontosan mit kifogásolnak Jaír Lapid nyilatkozataiból – írja a The Times of Israel. Lapid legmarkánsabb megjegyzése ugyanis magára a testületre vonatkozott: “A mai szavazás nem változtat az Emberi Jogi Tanáccsal szembeni álláspontunkon, egy szélsőséges, erkölcsileg hiányos, elfogult és Izrael-ellenes testülettel szemben, amelyet megalapítása óta politikai eszközként használnak olyan országok, amelyek a világ legfőbb jogsértői, többek között Izrael támadására” – közölte a külügyminiszter.

  • Izrael 13 tonna segélyt küldött Kárpátaljára
  • Hangnemváltás: Izrael külügyminisztere is háborús bűnökkel vádolja Moszkvát

Az tény, hogy bár Izrael kezdettől óvatos nyelvezetet alkalmazott az invázióval kapcsolatban, hogy ne veszélyeztesse kapcsolatait Moszkvával, Lapid április elején élesen elítélte, és háborús bűnnek nevezte a bucsai orosz tömeggyilkosságokat.

Jeruzsálem eddig leginkább azért kerülte a nyílt konfrontációt Moszkvával, Oroszország ellenőrzi a Szíria feletti légteret, ahol Izrael lényegében szabad kezet kap légicsapásokat végrehajtani Irán-barát, iszlamista erők ellen.

Sőt, Naftali Bennett miniszterelnök még megpróbált közvetítőként is fellépni Oroszország és Ukrajna között, kevés sikerrel. Ő is elítélte a bucsai mészárlást, de nem tette felelőssé Oroszországot az atrocitásokért.

A kezdeti óvatoskodás óta Izrael mindenesetre csatlakozott a Nyugathoz, amely több ENSZ-határozatban is elítélte Oroszországot.

Forrás: msn.com

Nyitókép: Illusztráció/ MTI/EPA/Orosz külügyminisztérium

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Hasonló cikkek