Az oroszbarátsággal vádolt Magyarország menti meg Ukrajnát a fagyhaláltól

Az „ukranizálás” az iskolától kezdve a közéleten keresztül a mindennapokban is folyamatos nyomás alá helyezi azt a magyar kisebbséget, akit az ukrán törvények még csak őshonosnak sem ismernek el… Ehhez képest Magyarország mégis segít, hiszen ez a magyarság érdeke is. Igen, írd, és mondd; az ukrán gázimport 90%-a Magyarországról származik!

Nem biztos, hogy ezt a tényt sokan ismerik, de most, amikor Nepop Ljubov, Ukrajna magyarországi nagykövete Budapesten fogadta Szerhij Makogont, az ukrán gázszállító rendszert (GTSZ) fenntartó vállalat igazgatóját, a GTSZ közösségi oldalára felkerült egy bejegyzés, ami cáfolhatatlan bizonyítéka annak, hogy Magyarország Komoly segítséget nyújt Ukrajnának még akkor is, amikor pedig igen komoly politikai nézetkülönbségek vannak a két ország közt!

A bejegyzésből kiderül, hogy a Magyarország irányából történő szállítások a hagyományos csatornákat (gázvezeték) használják, ugyanakkor azt is egyértelműsítik, hogy Krk-i Adria LNG terminálon is szeretnének lekötni kapacitásokat.

Ez utóbbi indokaként azt írják, hogy „az egyik útvonaltól és a beszállítótól való függés általában a gázpiac gyengesége”, ami igaz, de van egy kis gubanc ezzel a kijelentéssel; ez a forrás is kizárólag rajtunk keresztül érhető el, és a krk-i kapacitások nagy részét még időben lekötöttük…

Bár a magyar külpolitikában ez a téma nem hangsúlyos, de mégis tény, hogy Ukrajna bizony annak az oroszlánnak tépkedi a bajszát, ami nem tűnik nagynak, és nem tűnik veszélyesnek, de azért egy pillanat alatt halálos sebet képes ejteni rajta!

Mindez nem fenyegetés, csupán a tények rögzítése. De menjünk tovább, és nyissuk kicsit tágasabbra az ajtót, nézzük meg, hogy európai szinten mit jelent mindez! Nem fogunk sokat írni erről, csak pár kérdést fogalmazunk meg:

Mit tett Ukrajnáért az Európai Bizottság? Mit tett azon kívül, hogy az USA valagából néha kikiabálja, hogy Oroszország maga a sátán? Mit adott Ukrajnának azért, hogy rendeződjön a helyzet? Nos, a nagy semmit…

Ne feledjük el, hogy az a gáz, ami tőlünk érkezett Ukrajnába, döntő többségében orosz eredetű, és mi akkor is szállítottunk, amikor pedig olyan méltánytalanságok estek meg Kárpártalján, amiért már régen pengellérre kellett volna állítani Ukrajnát az ENSZ-ben és a nemzetközi bíróságokon!

Az Európai Unió vezetése szépen csendesedjen el, és söprögessen a saját háza táján, valamint készítse elő az ukránokkal közösen azt a köszönetnyilvánítást, ami Magyarországnak kijár!

Ui.: Csak hogy érthetőbb legyen; az oroszbarátsággal vádolt, mit több, lenézett Magyarország pragmatikus, gazdaság-központú külpolitikája menti meg Ukrajnát a fagyhaláltól!

Forrás: itthonrolhaza.hu, Fürjes Szabolcs


Hasonló cikkek