Az oroszok is meghajoltak a VAN nagyszerűsége előtt

Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című első nagyjátékfilmje nyerte el az oroszországi Vologdában megrendezett Voices filmfesztivál fődíját. Az idén július 2-6. között tartott szemle pályakezdő európai tehetségek alkotásait tűzte műsorra. A díjakról nemzetközi zsűri döntött Gérard Krawczyk francia filmrendező elnökletével, aki a Taxi-sorozat mind a négy részét, és a Tulipános Fanfan-t is jegyzi.

 

Ez más a sokadik nemzetközi elismerés, amiben a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan részesült: november végén elnyerte a torinói filmfesztivál zsűrijének különdíját és a közönségdíjat, majd megkapta a szibáriai Hanti-Manszijszkban megrendezett Spirit of Fire filmfesztivál Bronz Tajga-díját és a szófiai filmfesztivál legjobb rendező díját is.

A mindössze hétmillió forintból készült filmet Magyarországon eddig több mint 55 ezren nézték meg, ezzel emberemlékezet óta az egyetlen olyan magyar film lett, ami sokkal több pénzt hozott, mint amennyibe került. A VAN október 30-án került a mozikba, és elképesztő módon nyolc hónappal később még mindig vetítik a budapesti Cirko-Gejzír, Tabán és Művész mozikban.

 

Nyitókép: Illusztráció

 


Hasonló cikkek