Az oroszok visszakövetelik a Szputnyik vakcinákat a szlovákoktól

A Közvetlen Állami Orosz Befektetési Alap (RDIF) megítélése szerint, amely a Szputnyik V vakcina külföldön történő forgalmazásáért felelős, Szlovákia megsértette az oltóanyag szállítására vonatkozó szerződést. Az alap ezért arra kérte a szlovák kormányt, hogy adja vissza a Szputnyik V oltóanyag szállítmányát – jelentette a Reuters.

A Szlovák Állami Gyógyszer-ellenőrzési Intézet (ŠÚKL) megsértette a szerződést azzal, hogy elrendelte egy Szlovákiába szállított Szputnyik V oltóanyag szállítmányának tesztelését egy olyan laboratóriumban, amely nem része az Európai Unió hivatalos laboratóriumi hálózatának, annak ellenére, hogy ez a hálózat elérhető. A ŠÚKL korábban kijelentette, hogy a kapott oltóanyagok eltérnek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és a The Lancet orvosi folyóirat által vizsgált tételektől. A gyártó ráadásul nem küldte el a szlovák hatóságoknak az adatok 80%-át

A kormány eddig még nem döntötte el, hogy elkezdi-e az oltásokat a Szputnyikkal. Információhiányra hivatkozva a ŠÚKL nem adta ki az orosz oltás előnyeinek és kockázatainak értékelését. A szállítmány miatt Igor Matovič pénzügyminiszter ellátogatott Moszkvába, aki még a miniszterelnöki posztról szorgalmazta a vakcinák megvásárlását, a koalíció egy részének ellenkezése ellenére.

Közzétett jelentések szerint a Szputnyik V-t a világ mintegy 40 országában használják, de ezek az oltások csak a névben kapcsolódnak. A különböző helyeken előállított különböző tételek összehasonlíthatóságát és konzisztenciáját nem bizonyították. Több esetben úgy tűnik, hogy különböző tulajdonságú oltásokról van szó – áll a ŠÚKL közleményében.

V4 Panoráma | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

Fotó: TASR


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek