Az ország egyik legszebb adventi vására

Székesfehérvár nem volt az adventi bakancslistánkon. Ám amikor már több helyről is azt csicseregték a téli madarak, hogy ott valami igazán különlegességben lehet részünk, hát felkerekedtünk. Nem csalódtunk: a didergős hétvégén tényleg az ország egyik legszebb adventi vásárában jártunk!

És mivel szántunk rá időt, nem az autópályán rohantunk oda: a 811-es út romantikáját választottuk, némiképp hosszabb, kanyargós, de a ködből felsejlő Platánsor, az Alcsúti Arborétum kopáran sorakozó fái, az etyeki szőlők fehérbe burkolózva igazi „fehér karácsony” érzetet sugalltak.

A Püspöki Palota adventi udvarának bejárata

 

Fehérvár nem az a város, amit az útikönyvek elsőként ajánlanak megtekintésre, a legtöbb ember csak elszáguld mellette a Balatonra igyekezve. Pedig mennyi-mennyi gyönyörűséget tartogat a Királynék városa! Most viszont a történelem helyett a közelgő ünnepre fókuszáltunk, adventi forgatagot kerestünk.

 

A kis betlehem mellett még több ünnepet idéző installáció várta a fotós kedvűeket, ahol mindenki elkészíthette a saját ünnepi fotóját a családról, a gyerekekről. szánkón, szarvassal, mikulással, kisangyalokkal. A boltok is ünnepi pompában várták a karácsonyt: nem győztük kapkodni a fejünket, a sok-sok kis részlet láttán.

 

Aki nagyon átfagyott, a csodaszép Aranysas Patikamúzeumban tehetett látogatást, míg megmelegedett, a könyvtár árkádjai alatt pedig néhány tablón egy repüléstörténeti kiállításba botlottunk – nekünk azért is nyújtott izgalmas élményt, mert nagyapám pilóta volt a második világháborúban, így sok szállal kötődünk az ilyen emlékekhez – és így, az ünnepvárás ideje alatt is szívet melengető felidézni őt, és a hős magyar pilótákat.

 

 

Játékmúzeum, nem csak a kicsiknek! A felnőtteknek is egy izgalmas kirándulás a régmúlt idők játékországába – megint egy meglepetés, hogy ilyen múzeum is létezik – látogassák meg, érdemes a hetedhét Játékmúzeumot!

A városháza bejáratánál két Diótörő posztolt, az udvarban kedves kis jászol és mutatós dekoráció, jó ötletek és sok-sok munka kellett a megvalósításához, mindenki örömére.

 

Egy város az Országalmával, az adventi forgatag közepén. Fahéj- és vaníliaillat, finom karácsonyi ének, forralt bor és kürtőskalács: Székesfehérvár, köszönjük az adventi varázslatot ezen a zúzmarás napon!

 


Hasonló cikkek