Az ország legnagyobb naperőművét építette meg Pakson az MVM

Átadták az MVM Csoport paksi naperőművét, az ország jelenleg működő legnagyobb fotovoltaikus létesítményét.

A Paksi Atomerőműtől pár kilométerre épült napelemes erőmű 51 hektáros területen fekszik, és több mint 74 ezer darab polikristályos napelemtáblából áll. A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében létrejött beruházásnak köszönhetően évi 22 ezer tonnával csökken hazánk szén-dioxid-kibocsátása.

Tovább növelte megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművi portfolióját az MVM Csoport. Az Európai Unió Környezeti és Energiahatékonysági Operatív programjának KEHOP-5.1.1-17-2017-00001 számú projektje keretében közel 9 milliárd forintból épült meg a 20,6 megawatt beépített kapacitású paksi naperőmű, amely a legnagyobb, jelenleg működő ilyen egység Magyarországon. A fejlesztést 65 százalékban saját forrásából, 35 százalékban pedig európai uniós támogatásból finanszírozta a holding megújuló energia-termeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft..

A szintén az MVM Csoport megújuló energia portfolióját erősítő felsőzsolcai, 20 megawattos naperőműnél is nagyobb beépített kapacitású paksi létesítmény átlagosan évi 22,2 gigawattóra áram megtermelésére képes. Ez a mennyiség mintegy 8500 háztartás, azaz több mint 20 ezer ember éves villamosenergia-szükségletét fedezheti. Az erőműben megtermelt villamos energiát az országos nagyfeszültségű elektromos átviteli hálózatba táplálják be.

„Az MVM Csoport országszerte épülő naperőművei egyértelműen illeszkednek a kormány klímabarát energiaszektor kialakítására vonatkozó energetikai céljaihoz. A tiszta és megfizethető energia kulcskérdés Magyarország számára, mind az energiabiztonság, mind a gazdasági versenyképesség és a megfizethető energiaárak szempontjából” – hangsúlyozta Dr. Juhász Edit, nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és közműszolgáltatásokért felelős államtitkár az átadó ünnepségen.

„Paks mától nemcsak a nukleáris, hanem a megújuló, ezen belül is a napenergia magyarországi központja” – mondta Dr. Kaderják Péter, energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár. „A jelenleg is kidolgozás alatt álló, új nemzeti energiastratégia fókuszában a tiszta, okos és megfizethető energetika áll, ezzel összhangban a mostani beruházás is rámutat arra, hogy a megújuló és az atomenergia nem egymást kizáró, hanem egymást kiegészítő energiatermelési módok, amelyek hatékonyan képesek csökkenteni az éghajlatváltozás hatásait” – tette hozzá.

„Az MVM Csoport célja, hogy Magyarország legnagyobb naperőművi kapacitással rendelkező energiatermelő vállalata legyen. Társaságcsoportunk a folyamatosan bővülő megújuló energiatermeléssel, illetve a szintén a Paksi Atomerőmű karbonsemleges villamosenergia-termelésével jelentősen hozzájárul hazánk ellátásbiztonságához, az európai uniós és egyéb nemzetközi éghajlatvédelmi, klímapolitikai célkitűzések teljesüléséhez” – mondta Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója.

„Az MVM Csoport országszerte épülő naperőművei szorosan illeszkednek a kormány klímabarát energiaszektor kialakítására vonatkozó energetikai céljaihoz. A tiszta és megfizethető energia kulcskérdés Magyarország számára, mind az energiabiztonság, mind a gazdasági versenyképesség és a megfizethető energiaárak szempontjából” – hangsúlyozta Benkő Tamás János, jogi és koordinációs ügyekért, valamint közműszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár.

A paksi naperőmű működésének köszönhetően évi 22 ezer, míg az országosan épülő további egységek jóvoltából évente több mint 100 ezer tonnával csökken a szén-dioxid-kibocsátás. A napenergiát hasznosító erőművek zajtalanul, tisztán, károsanyag kibocsátása nélkül termelnek villamos energiát, nagymértékben hozzájárulva a környezetterhelés csökkentéséhez. A naperőművi rendszerek szinte teljes mértékben automatizáltak, távfelügyelettel vezéreltek.

Az MVM Csoport országosan megépülő 110 naperőművének összkapacitása meghaladja a 100 megawatt beépített teljesítményt. Ezek az egységek évente több mint 110 gigawattóra áramot termelnek majd, amely mennyiség mintegy 50 ezer háztartás, azaz több mint 100 ezer ember éves villamosenergia-szükségletét fedezi majd. A naperőművek létesítése és üzemeltetése emellett hozzájárul a helyi közösségek környezettudatos gondolkodásának fejlesztéséhez is.

(ITM Kommunikáció)


Hasonló cikkek