Az Országos Néptáncfesztiválnak is helyet adott a komáromi Városi Művelődési Központ

Október első hétvégéjén néptáncosokkal telt meg a júliustól Lakatos Róbert irányításával működő komáromi Városi Művelődési Központ. Az idei Országos Néptáncfesztivál fénypontját a Magyar Állami Népi Együttes Megidézett Kárpátalja – Hágókon innen és túl című előadása jelentette.

Vasárnap kihirdették a Deákos Szólótáncverseny és a Néptáncegyüttesek Országos Seregszemléjének eredményeit is.

A közönség a Megidézett Kárpátalja – Hágókon innen és túl című szombati előadás során, a magyar színpadi néptáncművészet történetében először, egy antológia keretében szembesült a Keleti-Kárpátokban és Kárpátalján élő népek: magyarok, ukránok, ruszinok, huculok, románok, cigányok, zsidók, sokszínű és gazdag kultúrájával. A Magyar Állami Népi Együttes tánckarát Kökény Richárd, zenekarát pedig Radics Ferenc vezette. A hangsúlyt a közös gyökerekre helyezték, szemléletesen érzékeltetve a történelmi múltból származó törvényszerű hasonlóságokat.

A hétvégi Országos Néptáncfesztivál kapcsán közel 200 táncos érkezett a komáromi VMK-ba, ahol a versenyprogramokat különféle kísérőrendezvények színesítették. Vendégként szerepelt még a Várkonyi Csibészek együttes, az esti táncházakban pedig Hegedűs Máté és Zenekara muzsikált. A hazai magyar néptáncmozgalom egyetlen rendszeres szakmai rendezvényének főszervezője a Tremolo Polgári Társulás volt, amely társszervezője az Országos Gyermek-néptáncfesztiválnak és az idősebb táncosoknak helyet adó Példafolyamat sorozatnak, amely ez idő tájt Szlovákia-szerte több mint 20 helységben zajlik.

A produkciókat értékelő 5 tagú szakmai zsűri tagjai a következő szakemberek voltak: Furik Rita (koreográfus, jelmeztervező), Csoóri Sándor (népzenész), Richtárcsik Mihály (koreográfus, néptáncpedagógus), Hégli Dusan (koreográfus, rendező) és Mihályi Gábor Érdemes Művész, (a Magyar Állami Népi Együttes vezetője). Végül arany sávot az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes, ezüst sávot a Rakonca Néptáncegyüttes, bronz sávot pedig a Csalló Néptáncegyüttes és a Megyer Táncegyüttes kapott.

A Deákos Szólótáncverseny pénteki országos döntőjében 16 táncos-szólista versenyzett egymással. Arany sávval térhetett haza Kupec Zsófia és Kupec Zsolt. Ezüst sávban részesültek: Kristóf Bálint, Molnár Nicolas, Varga Dániel, Répássy Ivett és Kristóf Bálint, Krajcsa Márk, Vajner Bettina és Badin Szilárd, Klukon Rebeka és Straňák Zoltán, valamint Greman Dorka és Lukács Bence Márk. Bronz sávot kaptak: Csomor Bernadett és Kiss Dominik.

Forrás: ma7.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek