Az összeesküvéssel vádolt orosz Marija Butyina vádalkut köt 

Továbbá együttműködik az amerikai hatóságokkal – értesült hétfőn az amerikai ABC televízió és a The New York Times című lap.

Az ABC televízió birtokába jutott annak a bíróságnak benyújtandó dokumentumnak egy másolata, amelyben Butyina bűnösnek mondja magát. A dokumentum szövege szerint a 30 éves orosz nő egy névtelenül említett amerikai férfival együtt “összeesküvést szőtt egy orosz kormányzati tisztségviselővel és még legalább egy személlyel annak érdekében, hogy Butyina az orosz tisztségviselő irányításával az Egyesült Államokban tevékenykedjen és nem hivatalos kapcsolatokat létesítsen a hatalmasokkal, valamint az Egyesült Államok politikájára befolyással rendelkező emberekkel”.

A meg nem nevezett amerikait a republikánus Paul Ericksonnal azonosították, akivel Butyinának évekig tartó szerelmi viszonya volt. Az orosz tisztségviselő valószínűsíthetően Alexander Torsin bankár, az orosz központi bank kormányzóhelyettese, akit Vlagyimir Putyin orosz elnök barátjaként tartanak számon.

Az összeesküvés bűncselekményéért maximálisan öt év börtönbüntetés szabható ki, de Butyina ennél kevesebbet is kaphat, attól függően, hogy milyen mértékben működik együtt az amerikai hatóságokkal.

A szövetségi ügyészek értesítést küldtek a dél-dakotai Ericksonnak is, hogy ellene szintén nyomozás folyik.

Marija Butyinát az idén júliusban tartóztatták le, azzal vádolva, hogy szexért cserében információkat gyűjtött orosz megbízói számára és a szabad fegyvertartás oroszországi aktivistájaként beépült a nagyhatalmú fegyverlobbi, az Országos Fegyverszövetség (NRA), továbbá a Republikánus Párt köreibe. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint a nő a washingtoni Amerikai Egyetemen kurzusain vett részt, de ezt csak arra használta fel, hogy bejusson az Egyesült Államokba, majd személyes kapcsolatok kialakításával elősegítse az Oroszországi Föderáció érdekeit. Ügyvédje akkor azzal érvelt, hogy Butyina nem ügynök, hanem diáklány, aki a diplomázás után az üzleti életben szeretne karriert csinálni, s ezért kereste amerikai és orosz üzletemberek, illetve politikusok társaságát.

Forrás: MTI

Fotó: híradó.hu


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek