Az Ostrom opera – Kőszeg 1532, ősbemutatója Kőszegen

Ősbemutatót tartottak ma  a Kőszegi Várszínházban, ahol Szilágyi Miklós és Horváth György Ostrom opera – Kőszeg 1532 című művét mutatták be. 

Ducza Nóra (b) Eszter és Tóbisz Titusz (j) Ibrahim nagyvezér szerepében MTI Fotó: Kászoni László
Ducza Nóra (b) Eszter és Tóbisz Titusz (j) Ibrahim nagyvezér szerepében
MTI Fotó: Kászoni László
A kőszegi vár ostromát feldolgozó opera előadást Znamenák István rendezte, aki a díszleteket is megálmodta. A zeneszerző Szilágyi Miklós, a jelmezeket Cselényi Nóra tervezte.
 
Jurisics Miklós várkapitány szerepében Kőrösi Andrásnak, míg Ibrahim nagyvezírként  Tóbisz Titusznak, és mellette szépséges háremhölgyének Eszternek, Ducza Nórának tapsolt a lelkes közönség.
 
Kõrösi András (k) Jurisics Miklós szerepében Szilágyi Miklós - Horváth György Tibor Ostrom opera - Kõszeg 1532 címû mûvének õsbemutatóján a Kõszegi Várszínházban MTI Fotó: Kászoni László
Kõrösi András (k) Jurisics Miklós szerepében Szilágyi Miklós – Horváth György Tibor Ostrom opera – Kõszeg 1532 címû mûvének õsbemutatóján a Kõszegi Várszínházban
MTI Fotó: Kászoni László

A mű egyik érdekessége, hogy fúvószenekarra és énekkarra íródott. A helyiekből álló Ostrom fúvószenekart és énekkart a zeneszerző, Szilágyi Miklós vezényelte, a produkcióba pedig a helyi hagyományőrző csoportok tagjai is aktívan részt vettek.
 
Az opera, melynek bemutatását a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) is támogatta, tavaly elnyerte a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon a Miskolci Nemzeti Színház által meghirdetett operaíró verseny első díját, és annak egy szcenírozott változatát nagyzenekari kísérettel már bemutatták a nemzetközi operafesztivál gáláján.
 
Forrás: MTI

Hasonló cikkek