„Az őszinteséggel nagyon gyorsan meglátom, hogy kik a barátaim”- Beszélgetés Dr.Csernus Imre pszichiáterrel

Vona Ildikó: Ma este Miskolcon a boldog párkapcsolatról tart előadást. Mi kell egy boldog párkapcsolathoz?

Csernus Imre: Két felnőtt ember. De ez általában nincs. És azért nincs, mert amíg valaki a másikra mutogat, az nem párkapcsolat. A párkapcsolat ott kezdődik, amikor egyesszám első személyben meg tudom magammal beszélni, mi az én felelősségem a kapcsolatban. Sokszor a hölgyek azt hiszik, hogy szeretve vannak, miközben csak felhasználják őket. Utána szidják a „szemét kurvákat”, akik lerombolnak egy boldog családot, kapcsolatot, és figyelmen kívül hagyják: abban, hogy egy pasi elment félre, elsősorban ő van benne meg a pasi. Könnyebb a másikra mutogatni.

– Minden előadásában nagy hangsúlyt kap az őszinteség kérdésköre. Miért?

– Mert az emberek hazudoznak.

De miért hazudoznak?

– Könnyebb azt hinni, hogy van mellettük valaki. Be vannak szarva az egyedülléttől, de a hazugság     mindig kiderül. Másrészt, akire támaszkodnak, előbb-utóbb meghal, és akkor mindazt, ami elől az illető addig menekült, a nyakába kapja csak hatványosan.

Kifizetődő őszintének lenni? Még a közmondás is úgy van: „Szólj igazat, betörik a fejed”.

– Az őszinteséggel nagyon gyorsan meglátom, hogy kik a barátaim és kik azok, akiket csak annak gondolok. A válaszom: igen. Én azt gondolom, hogy kifizetődő az őszinteség. Hosszútávon és rövidtávon is.

Mi kell ahhoz mostanság, hogy valaki boldog legyen?

– Fejlett érzelmi intelligencia.

És azt hogyan lehet fejleszteni?

– Őszinteség nélkül sehogy. Aki hazudozik önmagának, az anyagi javakhoz köti a boldogságot, annak idővel még több, még több, még több kell, és hiába szerzi meg, mégsem boldog. Az anyagi biztonság nem egyenlő a boldogsággal. Csak a szülők is erre tanítják a gyerekeiket: ha pénzed lesz, akkor boldog leszel.

A Videóklinika és az élő, telefonos segítségnyújtás működik még?

– Már nem. A Budai Egészségközpontban találkozhat velem az, aki a segítségemet akarja kérni.

 

Pillanatkép a miskolci előadásból

 

Tíz éve járja az országot és tart előadásokat. Jelent még valamilyen kihívást, vagy már rutinból nyomja? Idefelé jövet összerakta fejben, amiről beszélni fog?

– Persze. Őszinte párkapcsolat, őszinte család, boldog párkapcsolat a mai téma. Hogyan lehet valaki őszinte párkapcsolatban, amikor nagyon fontos dolgokban önmagának hazudozik?

Gyakran szokott buddhista-mondásokat idézni…

– Azért, mert egyes folyamatokat nemcsak én fogalmaztam meg. Ha valaki nyitott szemmel jár, akkor észreveszi, hogy más vallásokban ugyanez van megfogalmazva, csak másképpen.

Tudom, hogy van egy szőlőbirtoka Eger mellett. Miért kezd el egy pszichiáter borászkodni?

– Mert szükségem volt valami másra is, nem csak emberekkel foglalkozni. Amikor a természetben vagyok az elképesztően energetizál. Ott nem kell nézegetnem, hogy ki mit hozott; hogy amit mond az őszinte, vagy nem őszinte. Az emberek előszeretettel játszmáznak. A természetben egészen másképp van: ha esik az eső, ott esik az eső.

Ez a birtok már előrelátás nyugdíjas korára, vagy nem?

– Szószoros értelemben én nem leszek nyugdíjas. Mindig lesznek emberek, akik megkeresnek tanácsért, segítségért. Most teljesen mindegy, hogy az árokparton ülök, vagy széken.

Láttam fényképeket a telkéről, komoly építkezés folyik rajta. Borturizmus céljára készül? Akár turistacsoportok fogadására is alkalmas lesz?

– Persze. Oda jöhetnek a turisták. Elképesztő a természet ereje, és az egész építkezés beleillik a szőlők közé. Nem véletlenül kaptunk meg tavaly egy kelet-közép-európai neves építészeti díjat ezért a projektért.

Nagy váltás lehetett Budapest után a vidéki élet…

– Én sok helyen vagyok. Ott is, Budapesten is, most Miskolcon, hétvégén megyek Erdélybe. Sokat utazom.

Gyakran felróják Önnek, hogy provokatívan és nyersen fogalmaz…

– Fogyasztói társadalomban élünk, ahol az ingerek elképesztően intenzívek. Ezeket helyettesíteni csak intenzív szavakkal lehet. Puhán nem jutnak el a szavak a másik tudatához. Ha finoman fogalmazok meg valamit, a XXI. század embere elmegy mellette; ugyanakkor, ha erős szavakat használok, akkor az emberek felkapják a fejüket. A mai, felületes fogyasztói társadalomban az őszinte kommunikációnak nincs helye, viszont én nem tudok másképp beszélni. Az őszinteség időnként együtt jár a nyerseséggel. De legalább megmarad!

(Fotók: Vona Ildikó/ PTV)


Hasonló cikkek