Az OTP is elnyerte az Nhp Hajrá kiválósági díjat

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az OTP-nek is odaítélte az Nhp (Növekedési hitelprogram) Hajrá kiválósági díjat – jelentette be az MNB csütörtöki online sajtótájékoztatóján Pulai György, az MNB hitelösztönzők igazgatóság vezetője. Közölte, hogy a harmadik negyedévben mind darabszám, mind hitelösszeg alapján az OTP helyezte ki a legtöbb kölcsönt az Nhp Hajrá program keretéből.

Csütörtökön a második kiválósági díjat adta át a jegybank, az elsőt júliusban a Gránit Banknak ítélték oda kiemelkedő hitelezési aktivitásáért.

Pulai György a közvetítői szerepet betöltő bankrendszer jelentőségét emelte ki az elismerés átadásakor. A gyors folyósítás érdekében a hitelbírálat 300 millió forint alatti igények esetén nem lehet hosszabb 2 hétnél, és ezt a bankok az MNB vizsgálata szerint be is tartják – tette hozzá.

A jegybanki vezető üdvözölte, hogy az Nhp Hajrá program jelentős része a nehézségek ellenére is fejlesztéseket finanszíroz. A mostanáig kihelyezett 700 milliárd forint csaknem fele a működési nehézségeket segít áthidalni, de a harmadukat beruházásokra fordítják a vállalkozások, és alig 20 százaléknyi az, amellyel a magasabb kamatterheket váltják ki.

Az elismerés átvételekor az OTP vezérigazgató-helyettese az Nhp Hajrá előnyeit méltatta. Wolf László szerint a fix kamatozás különösen kedvező, hiszen leegyszerűsíti a hitelbírálatot, az igénylőket pedig mentesíti a kamatkockázattól. Az OTP eddig 1460 ügyféllel állapodott meg, vagy jut el odáig hamarosan, és csaknem 200 milliárd forint az Nhp Hajrá keretéből leszerződött, vagy szerződés előtt álló hitelösszeg – közölte.

Patai Mihály, az MNB alelnöke úgy véli, hogy a rendkívüli helyzet miatt különösen indokolt jegybanki forrásból segíteni a vállalkozásokat. Várakozása szerint az Nhp Hajrá hitelkihelyezéseinek összege az év végére elérheti az ezer milliárd forintot.

2013-as létrehozása óta 50 ezer vállalkozásnak nyújtott összesen 4 ezer milliárd forintnyi kölcsönt az MNB Növekedési hitelprogramja, amelynek legutóbbi szakaszaként a jegybank áprilisban meghirdette az Nhp Hajrá konstrukciót. A járvány gazdasági hatásaival számolva a jegybank bővítette a felhasználási lehetőségek körét, és emelte a felvehető kölcsönösszeg felső határát.


Hasonló cikkek