Az OTP tőkemegfelelési mutatója stresszhelyzetben 12,4 százalékra csökkenne 3 év alatt

Az OTP Banknak az idei európai banki stresszteszten elért eredménye azt mutatja, hogy piaci problémák esetén az elkövetkező három évben tőkemegfelelési mutatója (CET1) 2020 végére 12,4 százalékra csökkenne, míg a tesztben feltételezett alappálya esetén 15,8 százalékra nőne a 2017 végi 14,9 százalékról – közölte a bank a BÉT honlapján 

A közleményben kiemelik, hogy a stresszhelyzeti forgatókönyvet figyelembe véve a 2016-os hasonló prognózis a tőkemegfelelési mutató 3,7 százalékpontos csökkenését jelezte előre a hároméves időhorizonton (2016-2018), szemben az idei 2,5 százalékponttal.

Az OTP arra is felhívta a figyelmet, hogy az európai bankokat érintő stresszteszt – amelyet az Európai Bankhatóság (EBA) folytatott le együttműködve a Magyar Nemzeti Bankkal, az Európai Központi Bankkal (EKB), valamint az Európai Rendszerkockázati Testülettel (ESRB) – a 2017. decemberi banki mérleg változatlanságával számol, és nem vesz figyelembe esetlegesen váltakozó üzleti stratégiát, valamint menedzsmentintézkedéseket. Ennek megfelelően az nem tekinthető az OTP Bank Nyrt. profitelőrejelzésének.

Az alappálya esetén prognosztizált profit is lényegesen elmarad a menedzsment 2018-2020 közötti hároméves időszakra vonatkozó eredményvárakozásától – tették hozzá.

A közlemény szerint az OTP tudomásul veszi az EBA által pénteken közzétett, az európai banki stresszteszttel kapcsolatos bejelentéseket és teljes mértékben elfogadja a vizsgálat eredményeit – áll a közleményben.

Az OTP emlékeztetett: a 2018. évi európai stresszteszt nem tartalmaz olyan küszöbértéket, amelynek a vizsgált bankoknak meg kell felelniük, viszont felügyeleti célok tekintetében fontos információforrásként szolgál. Ennek megfelelően az eredmények segítséget nyújtanak az illetékes hatóságoknak annak értékelésében, hogy az OTP Bank Nyrt. képes-e megfelelni a prudenciális követelményeknek.

 


Hasonló cikkek