Az R7-es nem prioritás

Doležal elkészítette a közúti projektek fontossági sorrendjét, de az R7-es nincs az első harmadban. A Híd szerint ez alapján a déli régió nem fontos a kormánynak.

A kormány szerdán elfogadta az ország közútfejlesztési tervét, amely a következő 10 évben meghatározza majd az útépítés menetét. A 101 projektet listázó terv legfőbb prioritása a D1-es és a D3-as utak. Az elsőrendű utak felújítására csaknem 2 milliárd eurót szán a kormány, amiből 1323 km út újulhat meg. Az ország déli régiójából csak kevés projekt került az első 50-be.

A legnagyobb tétel az országot észak-déli irányban átszelő autópálya lenne, az ehhez szükséges 150 km négysávos út 2 milliárd eurós költséget jelent. A D1-es fejlesztése több mint 2,4 milliárd euró. Az R7-es a most elfogadott dokumentum alapján csak Albárig lesz négysávos, az Albár-Érsekújvár és az Érsekújvár-Losonc szakasz csak kétsávos lesz, vagyis csak félprofilban épülne meg.

Szlovákiában mintegy 3300 km az első rendű utak hossza, így az úthálózat több mint egyharmadát újíthatják fel.

Doležal szerint a projektek értékelése objektív módon zajlott, több kritérium figyelembe vételével. „A közlekedés intenzitása mellett figyelembe vettünk olyan kritériumokat is, mint a társadalmi prioritás, vagyis az, hogy milyen hatással lesz a projekt befejezése a munkanélküliségre, valamint a költségek és a haszon arányát is” – állítja a közlekedési minisztérium.

A kormány által összeállított fontossági sorrendet már bírálta a Híd. „Az R7 és az R2, tehát a déli régiók fejlődése szempontjából elengedhetetlen gyorsforgalmi utak szemmel láthatóan nem képezik a kormány prioritásait” – írta a párt Facebook-bejegyzésében.

Szoroskő építésének kezdete előreláthatóan 2023-ban kezdődhet el. “Sajnos, Komárom tehermentesítő útjának építésére legalább 2026-ig várni kell.” A komáromi elkerülő út csak a 83. helyen szerepel, pedig az M1-es magyar autópályára kapcsolódó új Duna-hidat a mai, csütörtöki napon adják át a két ország kormánytagjainak részvételével.

Forrás: parameter.sk

Fotó: Barak Dávid


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek