SZBU- Az orosz titkosszolgálatok állnak a templomtámadások mögött

Az ukrán ortodox egyház Moszkvához hű maradt szárnyának templomai ellen az utóbbi időben elkövetett támadásokat a Donec-medencei szakadár területeken szervezték meg, és közvetlenül az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) rosztovi területi részlegével egyeztetve tervelték ki

– közölte Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője.

Az SZBU-főnök ezt az állami rendvédelmi szerveknek a március 31-i elnökválasztás rendjének biztosításával foglalkozó kijevi koordinációs értekezletén mondta el. Kifejtette: miután Oroszország elvesztette az Ukrajnával szembeni küzdelmet, és létrejött a független és önálló ukrán ortodox egyház, Moszkva vallási alapú törvénytelen megnyilvánulásokhoz folyamodik, hogy destabilizálja az elnökválasztások küszöbén a helyzetet az országban.

Hozzátette: a megszerzett információk alapján nincs alapjuk feltételezni, hogy a megtámadott templomokat vezető papok be lettek volna avatva. Inkább ellenkezőleg: vannak információik, amelyek szerint egyes szélsőséges és törvénysértő akciók végrehajtása előtt feladat volt a moszkvai patriarkátushoz tartozó papok megfélemlítése, hogy reakciójuk minél természetesebb legyen, magyarázta.

Amint azt a KISZó Online közölte, a Dnyipropetrovszk megyében lévő Krivij Rih városában múlt szombaton gyújtották fel ismeretlenek gyúlékony folyadékkal az egyik templom bejáratát, a falakra pedig neonáci szimbólumokat festették. Korábban pedig egy pópát vertek meg Ternopil megyében.

Forrás: MTI


Hasonló cikkek