Az ügyész szerint a technológia is segített a Kuciak-gyilkosság felderítésében

“A technológiai lehetőségeknek is nagy hasznát vette a rendőrség a Kuciak-gyilkosság felderítésénél. Az új eljárások jelentőségét a másik fél is felismerhette” – véli Vladimír Turan, a Különleges Ügyészi Hivatal ügyésze.

„Nekünk nagy lehetőséget jelentenek az új technológiák, és ezzel a másik fél is tisztában van. Tudják, hogy valaki hibázott, amiért megfizet, de ezt szeretnék elkerülni” – magyarázta Turan.

Az ügyész szerint nehéz megjósolni, hogy a jövőben hogyan és milyen mértékben fogják használni az ilyen technológiákat. Felmerül az a kérdés is, hogy a technológiák használatát hogyan fogják szabályozni, és hogy azok felhasználhatók lesznek-e bizonyítékként a bíróságon.

Az újságíró és menyasszonya meggyilkolásának kivizsgálása során elemzők segítségét kérte a rendőrség. A szakemberek feltérképezték a vádlottak mozgását a gyilkosság előtt, a bűncselekmény idején és utána. Dušan Mikulaj informatikus a távközlési szolgáltatók adatai alapján vizsgálta a mozgásukat. Az ügyész egyik bizonyítéka a Threema-alkalmazáson keresztül folytatott kommunikáció volt, az adatokhoz az Europol segítségével jutottak hozzá, amelyek sok esetben Marián Kočner bűnösségére utaltak. A rendőrség azt is feltárta a mobiladatok segítségével, mikor jártak a bűnözők Nagymácsédon. Ezek a bizonyítékok vezettek el Szabó Tamáshoz és Miroslav Marčekhez.

A Ján Kuciak újságíró meggyilkolásával kapcsolatos tárgyalás pénteken (július 31.) a védelem és a vádlottak záróbeszédével zajlott. Marek Para, Kočner ügyvédje kitart ügyfele ártatlansága mellett. Úgy gondolja, az ügyészség állításai kétségbe vonhatók és megcáfolhatók, és emellett fog érvelni. “Andruskó Zoltán rendelte meg Ján Kuciak újságíró meggyilkolását, majd Marian Kočnert vádolta meg ezzel hamisan” – jelentette ki záróbeszédében Alena Zsuzsová a bíróság előtt.

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek