Az új kazah elnök hárommillió ember hiteltartozását törli el

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök bejelentette: elengedik a bedőlt lakossági tartozásokat országában, amelyekkel a népesség egyhatoda tartozik. Véget vetnek a költséges állami bankmentő csomagoknak is – írta a Portfolio.hu.

Az Al Jazeera beszámolója szerint a hitel-elengedési program Tokajev első jelentős politikai bejelentése, mióta június 9-én átvette a hatalmat Nurszultán Nazarbajevtől.

Az adósságkönnyítő program költsége Tokajev szerint nem fogja elérni az 1 milliárd dollárt, azonban több mint 3 millió kazah számára jelent majd segítséget a 18 milliós népességű országban, ahol fejenként átlagosan 790 dollárral tartoznak a bankok lakossági ügyfelei.

A kazah bankrendszer közel egy évtizede tartó válsága során összesen legalább 18 milliárd dollárt fecskendezett az állam a szektorba, hogy össze ne omoljon a bedőlt hitelek súlya alatt. A jegybank jelenleg is eszközminőségi vizsgálatot tart, ami elindította a spekulációt arról, hogy újabb bankmentő kör következik, az elnök bejelentése alapján azonban ez nem fog megtörténni, legalábbis a magánkézben lévő bankok esetében biztosan nem – olvasható a Portfolio cikkében.

Forrás: Portfolio


Hasonló cikkek