Az új kenyér ünnepe Marosvásárhelyen

Az augusztus 20-i új kenyér ünnepéről tartott sajtótájékoztatót Marosvásárhelyen Cseh Gábor, az EMNT Székelyföldért felelős régióelnöke.

Elmondta, az új kenyér ünnepe Marosvásárhelyen több szempontból is újdonságot tartogat: az eddigi rendezvényektől eltérően idén színpad is lesz, amelyet az egykori Barátok temploma helyén állítanak a szervezők.

Az ünnepi köszöntőt idén Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke, valamint Magyarország Csíkszeredai Konzulátusának képviselője mondja.

Ezt követően kenyéráldást mondanak a magyar történelmi egyházak képviselői, majd megszentelik az új búzából sütött kenyeret. Az ünnepség augusztus 20-án 19 órától a Színház téren lesz, ahol az áldás után 100 kiló kenyeret osztanak szét az ünneplők között. Az ünnepi rendezvényen fellép: Kilyén Ilka színművész, Szabó Előd énekes, a Titán együttes frontembere, Sorbán Enikő, Homoród menti népdalénekes, Boros Emese énekes és Fülöp Csongor zenész, valamint fellép a Csillagfény Néptáncegyüttes és a Mezőcsávási Fúvószenekar. Kenyéráldást a magyar történelmi egyházaink képviselői mondják: Oláh Dénes katolikus főesperes, Czirmay Csaba Levente református esperes, Nagy László unitárius lelkész és Papp Noémi evangélikus lelkész.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a magyar állam folytonosságának szimbóluma és emléknapja az augusztus 20-i Szent István nap, ami egyben a legrégibb ünnepünk, és ami 1771-től nemzeti ünnepnek számít. Ez egyben az új kenyér ünnepe is, amelyet Szent István napján sütöttek az új búzából, ami a megélhetést és az otthon biztonságát szimbolizálta, így az ünnepi asztal ékessége volt. Az eddigi évekhez hasonlóan az óriáskenyereket az Eldi pékség süti, a megszentelt kenyereket pedig szétosztják az ünneplők között. Ebből az alkalomból idén ismét kiállítják a magyar koronát és a magyar koronázási ékszereket. Cseh Gábor külön köszönettel illette az Eldi pékség marketingigazgatóját, Kabai Csabát, aki az elmúlt évek során következetesen támogatta ezt a rendezvényt. A szervezők szeretettel várnak mindenkit – közölte az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács sajtóirodája.

Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS)


Hasonló cikkek