Az új Néprajzi Múzeum épületének terve közönségdíjat nyert

Az új Néprajzi Múzeum épületének tervéért, mely a Liget Budapest Projekt keretében valósul meg, közönségdíjat kapott Ferencz Marcel Ybl- és Pro Architectura díjas építész a hozzá köthető Napur Architect Építészeti Iroda.

Meghívásos, nemzetközi tervpályázatot hirdettek a múzeum tervezésére. Erre olyan világhírű építészek neveztek mint a Pritzker-díjas Zaha Hadid vagy a szintén Pritzker-díjas Rem Koolhaas, a Bernard Tschumi Architects vagy éppen a BIG. A nemzetközi zsűri egyhangú döntésével a magyar terv, a Napur Architect pályamunkája lett a győztes.

A közönségdíj kapcsán Ferencz Marcel úgy fogalmazott, hogy

„Erre a helyszínre nem lehetett klasszikus házat rajzolni. Olyan közösségi teret terveztem, amely a 21. századi város élhetővé tételének kihívásaira ad válasz, amely idevonzza a közönséget és ezzel önkéntelenül bevezeti a kultúra birodalmába”.

Az épület a világ legjobb középülete díjat, valamint a World’s Best Architecture kitüntetést nyerte el decemberben az International Property Awardson. Magyar középület így először lett a világ legjobbja.

2017 óta zajlanak a munkálatok, jelenleg a mélyépítési szakaszban járnak. A tervek szerint 2020 végére szerkezetkész állapotban lesz az épület.


Hasonló cikkek