Az új tanévben is online oktatás?

Érdekes részlet került a nemrég megjelent tanév rendjébe: bármikor elrendelhetnek online oktatást a 2022/23-as tanévben.

 

,,Ha az iskola ellenőrzési körén kívül eső elháríthatatlan ok miatt az iskola működtetése nem lehetséges, az iskola igazgatójának jelzése alapján a köznevelésért felelős miniszter az érintett iskolában, feladatellátási helyen, évfolyamon vagy osztályban határozott időre tantermen kívüli, digitális munkarendet rendelhet el” – áll a bekezdés a nemrég megjelent tanév rendjében. Azaz szeptembertől – ha az igazgató jelzni -, a minisztérium elrendelheti az online oktatást.

 

Mire készül a minisztérium?

 

Lehetséges energiahiány és fűtési problémák? Erre utalhat, hogy nemrég felszólították a tankerületi központokat, hogy haladéktalanul mérjék fel, hogy az iskoláikban van-e lehetőség a gázról a fatüzelésre történő átállásra, kályhák beszerzésére. Ezzel kapcsolatban a szombati kormányinfón Gulyás Gergely azt mondta, ez nyilvánvalóan a kisebb iskolákban lehetséges, de a kormány álláspontja, hogy a gázfűtésről a fatüzelésre a legegyszerűbb átállni rövid idő alatt. A héten úgy tudni be is számolnak majd a tenkerületek a minisztériumnak.

Az elmúlt években a koronavírus-járvány szólt csak bele a hagyományos iskolai tanévbe. Szakértők szerint viszont nem kizárt, hogy az őszi időszakban újabb járványhullám indul – ahogy tavaly ősszel is történt. A nyári hónapokban megemelkedett esetszámok is utalhatnak erre.

 

Hatalmas tanárhiány

 

Alig 6400 új hallgatóval indulhatnak el ősszel a pedagógusképzések. Miközben a pedagógushiány jelentős: a “tanár” szóra keresve 2787 találatot dob ki a közszféra állásportálja, a közigállás.gov.hu, de tanítóból is komoly hiány van az iskolákban, jelenleg 1301 szabad állás van. Arról nem is beszélve, hogy utánpótlás sem nagyon van. Az egyetemek sok tanári szakpárt el sem tudnak indítani az alacsony jelentkezői létszám miatt. A pótfelvételin még jó néhány hallgató bejuthat a képzésekre, az már most biztos, hogy nem hemzsegnek majd tanárszakos hallgatók az egyetemeken szeptembertől.

Az egyes ágazatokban – többek között az iskolákban is – jelentkező munkaerő-hiánnyal kapcsolatban Gulyás Gergely, a szombati kormányinfón úgy reagált: “a tanároknál fel kell oldani a nyugdíjkorlátot, ez a megoldás”. Ezzel kapcsolatban már rendelet is megjelent: ősztől az állami iskolák pedagógusainak, ha elérték a nyugdíjkorhatárt nem kell külön engedély a további munkához, automatikusan dolgozhatnak azok is, akik betöltötték azt.

Forrás: eduline.hu


Hasonló cikkek