Az ukrajnai háborúban érintett családokból több mint hatszáz gyermek táborozik a Velencei-tónál

A magyar kormány jóvoltából az ukrajnai háborúban érintett családok gyermekei és kísérőik, összesen hatszázhatvanan táboroznak több héten át a Velencei-tónál – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára hétfőn Agárdon.

Soltész Miklós tájékoztatása szerint önkéntesek vették számba azokat a 6 és 13 év közötti ukrán, valamint kárpátaljai magyar gyerekeket, akiknek édesapja Kelet-Ukrajnában harcolt vagy jelenleg is harcol. Emlékeztetett arra, hogy a táborozás harmadik éve folyik: első alkalommal 550, tavaly 600, idén pedig további tíz százalékkal több gyermek és kísérője kapcsolódhat ki a Velencei-tavi Vízi Sportiskola agárdi objektumában.

Az államtitkár megjegyezte, hogy ilyen jellegű támogatást egyik európai ország sem nyújt a háború sújtotta kelet-európai államnak.

Soltész Miklós közölte, hogy a kormány idén 45 millió forint támogatást nyújt a programhoz. A múlt héten az első, egyben legnagyobb turnusban összesen 120 gyerek érkezett Agárdra, jelenleg mintegy hatvanan vannak. Túlnyomó többségük ukrán, mindössze néhány kárpátaljai magyar anyanyelvű található közöttük – tette hozzá.

Az államtitkár szerint nagyon jó visszhangja van egész Ukrajnában a táborozási lehetőségnek. Úgy vélte, hogy a táborozó gyerekek “követei Magyarországnak és Ukrajnának, erősítik a két nemzet együttműködését a Kárpátalján élő magyar kisebbség érdekében is”.

Hartyányi Jaroszlava ukrán nemzetiségi szószóló úgy fogalmazott, hogy “Magyarország igazi szomszédként, barátként viselkedik”.

Kravcsenkó György, a szervezést végző Ukrán Országos Önkormányzat elnöke elmondta, hogy az első csoportot Porosenko ukrán elnök búcsúztatta Ungváron.

Jelezte, hogy a táborba sok esetben szomorú, ideges gyerekek érkeznek, de lelkesen és a visszatérés reményében utaznak haza.

Tessely Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője kiemelte, hogy nehéz sorsú gyerekek érkeznek Agárdra, Magyarország pedig az ukrán háború következményeit a lehetőségeihez mérten igyekszik enyhíteni. Mint mondta, Magyarország egyértelműen szolidaritást mutat ezzel a lépéssel, miközben ennek ellenkezőjét hangoztatva sokaktól kritikát kap.

 


Hasonló cikkek