Az ukrajnai választásokon nincs meglepetés: öt párt jutott be a a listán

Pártlistán öt politikai erő szerzett mandátumot a július 21-i előrehozott parlamenti választáson, derül ki az Ukrinform hírügynökség által közzétett ún. nemzeti exit poll-eredmények alapján. A közép-európai idő szerint 19 órakor zárult szavazás nem hivatalos pártlistás eredménye alapján a Nép Szolgája, az Ellenzéki Platform – Az életért, az Európai Szolidaritás, a Batykivscsina és a Holosz kerül be az új ukrán törvényhozásba.

A szavazókörökből kilépők megkérdezésén alapuló, nem reprezentatív exit poll alapján a legtöbb voksot a Volodimir Zelenszkij államfőt támogató Nép Szolgája kapta, amely a szavazatok 43,9 százalékát tudhatja magáénak.

Az oroszbarát ellenzéki erő, az Ellenzéki Platform – Az Életért 11,5 százalékkal a második legnépszerűbb párt lett Ukrajnában.

A többi három mandátumot szerző párt egyike sem érte el a 10 százalékot. A további sorrend: Európai Szolidaritás (8,9 százalék), Batykivscsina (7,6 százalék) és Holosz (6,3 százalék).

A részvételi arányt még nem tudni, délután 16 órakor 36 százalékon állt, Kárpátalján pedig kicsivel haladta meg a 30 százalékot.

Érdekesség, hogy ebből az öt pártból, ilyen formában csak a Julija Timosenko vezette Batykivscsina volt az előző Radában is parlamenti párt. Petro Porosenko korábbi ereje széthullott, a maradékból Európai Szolidaritás néven szervezte újra a pártot. Az ellenzéki oldalon is történt egy szakadás, a Viktor Medvedcsuk, Jurij Bojko és Vadim Rabinovics trió nevével fémjelzett erő a felszínen tudott maradni, sőt, meghatározó szereplő lesz az új Legfelső Tanácsban, míg a Rinat Ahmetov-féle változata a pártnak elesett. A Nép Szolgája és a Holosz teljesen új formációk, a rossz nyelvek szerint megalakulásuk mögött Soros György is észlelhető…

Ne feledjük, a pártlistás eredmények alapján csak 225 mandátumot osztanak szét, a fennmaradó 225 parlamenti hely egyéni választókerületekben dől el, de ott se mind, mert a kelet-ukrajnai konfliktus miatt 26 választókerületben nem tartottak szavazást. Ugyanez volt a helyzet 2014-ben is.

A hivatalos végeredmény kihirdetésére két hete van a Központi Választási Bizottságnak (CVK). Andrij Parubij távozó házelnök szerint az új parlament alakuló ülésére leghamarabb augusztus végén kerülhet sor, de elképzelhető, hogy az átcsúszik már szeptemberre.

Forrás: KISZó


Hasonló cikkek