Az ukrán alkotmánybíróság érvénytelenítette a btk törvénytelen vagyonosodásra vonatkozó cikkelyét

Az ukrán alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette szerdán a büntető törvénykönyv azon cikkelyét, amely alapján tisztségviselők felelősségre vonhatók lennének törvénytelen vagyonosodásukért.

A bírói testület egyebek mellett azzal indokolta döntését, hogy a cikkely sérti az ártatlanság vélelmét. A vádlottnak kell ugyanis bizonyítania, hogy törvényesen szerezte vagyonát, holott a törvény a bűnelkövetés bizonyításának terhét kizárólag a vád képviselőjére helyezi.

A vagyonosodást büntető cikkely felülvizsgálatát 2017. december 12-én kérte az alkotmánybíróságtól 59 parlamenti képviselő. Érdekeiket Pavlo Pinzenik, az Arszenyij Jacenyuk volt miniszterelnök vezette Népi Front frakciójának tagja képviselte a bírósági tárgyalásokon.

A törvénytelen vagyonosodásért járó büntetőjogi felelősségre vonást 2015-ben vezették be.

Ez volt az egyik fő követelése az Európai Uniónak Ukrajnával szemben a vízummentesség fejében, és erre kötelezte magát Kijev a Nemzetközi Valutalappal (IMF) szemben az IMF hitelprogramjának folytatásáról aláírt memorandumban is – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

A nemzeti korrupcióellenes iroda (NABU) jelenleg ötven törvénytelen vagyonosodási ügyben folytat nyomozást. Ezért a bűncselekményért legsúlyosabb büntetésként 5-től 10 évig tartó börtönbüntetés szabható ki, valamint vagyonelkobzás és három évig terjedő eltiltás meghatározott tisztségek betöltésétől.

Törvénytelen vagyonosodással már több tisztségviselőt meggyanúsított a NABU, köztük Miroszlav Prodant, az Állami Pénzügyi Szolgálat volt ideiglenes vezetőjét, tavaly ősszel pedig Volodimir Omeljan infrastrukturális minisztert. Eljárás indult emellett Oleh Ljasko, az ellenzéki Radikális Párt vezetője és Pavlo Demcsina, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) helyettes vezetője ellen is.

Több korrupcióellenes társadalmi szervezet – köztük a Transparency International – közös közleményt adott ki szerdán, amiben arra figyelmeztetnek, hogy az alkotmánybíróság döntése következtében a NABU-nak le kell állítania a törvénytelen vagyonosodás címén indított összes eljárását, s az IMF beszüntetheti Ukrajna további hitelezését.


Hasonló cikkek