Az ukrán államnyelvvédő biztos beszámolt – bárcsak ne tette volna

Górcső alatt Tarasz Kreminy.

Tarasz Kreminy államnyelvvédő ombudsmanként végzett tevékenységének két jellemzője van. Az egyik a hangzatos, ám távolról sem átgondolt kijelentések, a másik, hogy a nemzeti kisebbségek anyanyelvhasználatát ellehetetlenítő államnyelvtörvény 30. cikkének életbelépése óta folyamatosan beszámol az irodájához beérkezett feljelentésekről.

Az alábbiakban némi ízelítőt kínálunk mindkettőből.

Ukrajna nyelvi integrációja az EU hivatalos nyelveinek családjába jelentősen megerősíti pozíciónkat a nemzetközi porondon. Tudjuk, hogy az ukrán nyelv, amelyen világszerte több tízmillió polgár kommunikál, mindenütt hallható. Eljött az idő, amikor segíthetünk abban, hogy az ukrán nyelv a közösség hivatalos nyelvévé váljon. Meggyőződésem, hogy szoros együttműködésben az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémiával a hangunk meghatározó lesz a Nemzeti Nyelvi Intézetek Európai Szövetségében.

,,Az, hogy az ukrán nyelvi ZNO-n olyan nagy arányban buktak el a nemzetiségi iskolák végzősei, arról tanúskodik, hogy az anyanyelvük volt náluk túlsúlyban.”

Úgy vélem, a fentebbiek kommentálására aligha van szükség.

Tarasz Kreminy irodája eredményeként könyveli el, hogy a jogszabály 30. cikke (az ukrán nyelv használata a kereskedelemben és a szolgáltató szférában) január 16-i hatálybalépése óta 605 feljelentés érkezett.

Az államnyelvvédő biztos elmondta, a legtöbb észrevétel (feljelentés) – szám szerint 267 – a fővárosból és Kijev megyéből futott be. Az ország nyugati, keleti és déli megyéiből jóval kevesebben keresték meg az ombudsman irodáját. Dnyipropetrovszk, Rivne, Ivano-Frankivszk, Hmelnickij megyéből és Kárpátaljáról mindössze 2-2 panasz érkezett.

A bejelentők közül 281-en azt kifogásolták, hogy az internet-áruházak kínálatukat nem ukrán nyelven tették közzé. 126-an azért panaszkodtak, mert nem államnyelven szolgálták ki. A legtöbb ilyen eset (53) Kijevben történt.

Mikolajivból, Odesszából, Dnyipróból és Zaporizzsjából azt jelentették, hogy a helyi képviselők oroszul beszéltek.

Arról, hogy mi lett a feljelentések sorsa, történt-e bármilyen intézkedés, Kreminy nem számolt be.

 

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek