Ukrajna- Követelmény a vállalatoktól, hogy EU-s szintre emeljék a fizetéseket

Ukrajnában a munkáltatók az európai országok munkaerő-potenciáljával versenyeznek. Ha a vállalat nem emeli a fizetést, „mindent elveszíthet”

– jegyezték meg a Miniszteri Kabinetben.

Azok a munkáltatók, akik nem akarják megfizetni munkavállalóiknak a nemzetközi munkaerőpiacon versenyképes bért, elveszítik üzleti tevékenységüket. Ezt állította Pavlo Rozenko miniszterelnök-helyettes

– írja a Korrespondent.net.

Rozenko szerint Ukrajnában a munkáltatók versenyeznek az EU-országok munkaerő-potenciáljával.

A munkáltatóknak, a vállalatvezetőknek meg kell érteniük, teljesen nyitott munkaerőpiaccal dolgozunk, nemcsak a hazai, hanem Lengyelország, Németország, és más országok munkaerőpiaci potenciáljával is versenyezünk, ahol még ma is törvényeket fogadnak el az ukrán munkaerő bevonzásáról” – mondta a tisztviselő.

Rozenko arra ösztönözi a munkáltatókat, hogy vigyázzanak a munkavállalókra.

Ha nem növelik a munkavállalók reálbérét, akkor a nyitott munkaerőpiac feltételeinél elveszítik munkaerő-potenciáljukat, és két-három év múlva kénytelenek lesznek teljesen bezárni a vállalkozást, mert nem találnak olyan szakképzett munkavállalót, aki nem versenyképes nemzetközi fizetésért akar majd dolgozni”- zárta Rozenko.

A Szociálpolitikai Minisztérium szerint 3,2 millió ukrán állampolgár dolgozik állandó jelleggel külföldön, ideiglenesen pedig 7-9 millió.

Forrás: karpatinfo.net


Hasonló cikkek