Az ukránok bekérették a magyar nagykövetet

Július 4-én bekérette az Ukrán Külügyminisztérium Íjgyártó István rendkívüli és meghatalmazott nagykövetet, hogy magyarázatot követeljen Szijjártó Péter torontói kijelentéseire, közölte a gordonua.com.

Az ukránoknál az verte ki a biztosítékot, hogy a magyar külügy vezetője kijelentette: Petro Porosenko volt ukrán elnök és csapata magyarellenes politikát folytatott.

Szijjártónak az ukrán nyelvtörvényre és oktatási törvényre kifejtett bírálata sem tetszett. Jegor Borzsok megbízott ideiglenes külügyminiszter közölte a kijevi magyar diplomácia vezetőjével, hogy csodálkoznak Szijjártó Péter kijelentései miatt.

Bozsok közölte Íjgyártó Istvánnal, azért elégedetlenek, mert Kijev mindent elkövet azért, hogy helyrehozza kapcsolatait Magyarországgal. Az ukrán fél belement abba is, hogy teljesítse a kifogásolt oktatási törvény módosítására tett javaslatokat, beleegyezett a velencei bizottság döntése teljesítésébe.

A magyar külpolitika azonban nem hajlandó változtatni a retorikáján.

Bozsok közölte továbbá, hogy májusi budapesti látogatása során előállt a kapcsolatok javítását célzó konstruktív javaslatokkal, ám azokra még nem kapott választ.

Forrás:KH/gordonua.com


Hasonló cikkek