Az ukránok miatt leállt a barátság kőolajvezeték

A Transznyeft jelentése szerint kedden leállították az orosz olaj szivattyúzását a Barátság II. kőolajvezeték déli ágán keresztül Magyarország, Csehország és Szlovákia felé.

 

Az olavezeték-hálózat üzemeltetője augusztus 4-én leállította az orosz nyersolaj szállítását

 

Az olavezeték-hálózat üzemeltetője augusztus 4-én leállította az orosz nyersolaj szállítását – olvasható a Transznyeft keddi közleményében. A Csehország és Szlovákia mellett Magyarország felé is leálltak a szállítások a Barátság-kőolajvezetéken.

 

 

A vezeték északi szakaszán keresztül gondtalan az áramlás

 

A vezeték ezen szakaszán átlagosan napi 250 ezer hordó kőolaj érkezik Oroszországból, amit döntő részben a Mol és a lengyel PKN Orlenhez tartozó Unipetrol vásárol meg – közölte a Világgazdaság. A vezeték északi szakaszán keresztül gondtalan az áramlás, így Lengyelország és Németország nem érintett.

 

 

Az orosz vállalat előre átutalta az augusztusi tranzitdíjat Ukrtransznaftának, de nem érkezett meg

 

A nyersolajvezetéket üzemeltető Transznyeft szóvivője szerint az uniós szankciók azok, amelyek akadályozzák az orosz tranzitfizetést. Ennek következtében a tranzitdíjakat fedező tranzakció nem történt meg a szükséges időpontban az orosz Transznyeft és az ukrán Ukrtransznafta között. Az orosz vállalat közlése szerint előre átutalta az augusztusi tranzitdíjat Ukrtransznaftának, de a pénz nem érkezett meg, ugyanis az ukránok a szankciókra hivatkozva visszaküldték az előre kifizetett tranzitdíjat a Transznyeftnek – számolt be a Reuters.

 

Az Origó információi szerint a MOL felajánlotta, hogy kifizetik a tranzitdíjat, de nem kaptak választ az ukránoktól. Ezt a hírt a MOL megerősítette a VG-nek adott válaszában.

A vállalat közlése szerint: „a Barátság vezetéken néhány napja szünetel a kőolajszállítás, mert technikai problémák merültek fel a banki oldalon az orosz félt érintő tranzit díj kifizetése kapcsán.”

 

Bár a MOL-nak több hétre elegendő tartaléka van, folyamatosan dolgozik a megoldáson, és egyeztetést kezdeményezett a díjkötelezettség átvállalásáról is.

A bejelentést követően a WTI nyersolaj ára ismét a hordónkénti 92 dollár – 35 ezer 700 forint – felé tart.

A Transznyeft állítólag alternatív lehetőségeken dolgozik a pénzeszközök átutalására.

Forrás: hirado.hu


Hasonló cikkek