Az UMDSZ teljes választási összefogást akar

Ukrajnában 2020. október 25-én helyhatósági választásokat tartanak. A voksolás a kárpátaljai magyar közösség jövőlét illetően is meghatározó jelentőséggel bír.

A szavazáson dől el, hogy kik irányítják majd a megyét, az újonnan alakult járásokat, kistérségi egyesüléséket. Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) a korábbi választások tanulságaiból kiindulva azt szorgalmazza, hogy a két meghatározó magyar érdekvédelmi szervezet (az UMDSZ és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség) ismét együtt, közös jelölteket állítva vegyen részt a megmérettetésen.

A teljes körű magyar–magyar együttműködés mellett síkra szálló UMDSZ legutóbbi elnökségi ülésén az alábbi nyilatkozatot fogadta el:

2020. augusztus 3-án – előzetes egyeztetéseink eredményeként – az UMDSZ és a KMKSZ vezetősége Ungváron tárgyalást folytatott a szervezetek közös indulásáról az őszi helyhatósági választásokon. A megbeszélés során a KMKSZ elnöksége elutasította az UMDSZ által kidolgozott, a 2020. évi helyhatósági választások valamennyi szintjén és a kistérségi önkormányzati (OTG) választásokon való közös részvételről szóló keretszerződés és annak mellékletei aláírását. Szövetségünk továbbra is meg van győződve arról és egyértelműen kiáll amellett, hogy Kárpátalján kizárólag a két szervezet közötti teljes körű együttműködés lenne a magyar politikai érdekképviselet biztosításának legmegfelelőbb módja. Ezt várja el tőlünk Kárpátalja magyarsága is!

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke a Tv 21 Ungvár új, Kibeszélő című műsorában így vélekedett a témáról:

 


Hasonló cikkek