Az ünneplés fogalmáról szól majd az ötéves Hetedhét Játékfesztivál

Ötödik születésnapját ünnepli május utolsó hétvégéjén a székesfehérvári Hetedhét Játékmúzeum és vele együtt a Hetedhét Játékfesztivál, ezért a rendezvény fő témája az ünneplés lesz.

A szerdai sajtótájékoztatón Brájer Éva alpolgármester emlékeztetett arra, hogy öt éve a hagyományos városi gyereknapból alakították ki a fesztivált, amely az elmúlt években kétnapossá bővült.

Nagy Veronika, a múzeum vezetője hangsúlyozta: nemcsak a jubileum miatt választották fő témának az ünneplést, a fogalom alkalmas arra, hogy a polgári világ életmódjáról szokásairól, ünnepeiről közvetítsen. Az ünneplés feltétele a személyes jelenlét, vagyis a közönség segíthet az előkészületekben és közös ünnepet ülhet a fesztivállal – tette hozzá.

A múzeumvezető elmondta, hogy az idén is lesz játékfotózás, mert a gyermekekkel együtt lefotózott játékok fontos játéktörténeti dokumentumok lesznek és segítik majd a jövőben a kutatásokat. Lehetőség lesz a megunt játékok lecserélésére, a hétvégén születésnapjukat ünneplők iskolai osztályukkal közös, ingyenes múzeumpedagógiai foglalkozást kapnak.

Muzsik Eszter, a Fehérvári Programszervező Kft. munkatársa tudatta, hogy a Városház téren és a Fő utcán a Hétpróba állomáshelyeit is megtalálják majd a vállalkozó kedvűek.

A május 27-28-ai fesztivál műsorvezetője Huzella Péter gitáros-énekes lesz. A két nap során gólyalábas felvonulás, felhővadászat, népi játékok garmadája, körhinta, lovagi torna, kézműves játszóház várja a gyerekeket.

Az utcai játékelemeken túl a Városház téri színpadon Vitéz László mellett Laci királyfi, Mátyás király és Együgyű Mihók is “színpadra lép” – a MárkusZínház, a Ládafia Bábszínház, a Bábszíntér különleges bábműsorai a felnőtteknek is jó szórakozást ígérnek. Koncertet ad szombaton a Katáng zenekar, vasárnap pedig Huzella Péter, valamint a világzenét is játszó Bognár Szilvia és együttese.

A gyereknaphoz a Vörösmarty Színház is csatlakozik: vasárnap 10-14 óra között a kávézóban a színház művészei mesélnek, énekelnek, de lesz bábelőadás és kézműves foglalkozás is.

A fesztivált és a nagy, közös ünneplést vasárnap este az óriástorta elfogyasztása zárja.

 


Hasonló cikkek