Az úzvölgyi katonai akciót levezénylő csendőr lesz a bukaresti csendőrség vezetője

A férfi az elmúlt időszakban nem örvendett túl nagy népszerűségnek, főleg nem az erdélyi magyarok körében. Ő volt az, aki részt vett az úzvölgyi román hősi emlékműavatáson, és nem tudta megvédeni a temető épségét.

Sebastian Cucos tavaly augusztus 10-én, még országos főparancsnokként főszerepet vállalt a brutális bukaresti tömegoszlatásban, amelynek következményeként a katonai ügyészség büntetőeljárást indított ellene is.

Részt vett az úzvölgyi emlékműavatáson

Idén a csendőrség vezérkari főnökeként június 6-án részt vett az úzvölgyi – egyébként törvénytelen – román hősi emlékműavatáson, ahová épp akkora állományt vezényelt ki, hogy a temető épségét ne tudják megvédeni. A tavalyi bukaresti eseményekhez hasonlóan a temetőhöz érkező fociultrákkal szemben sem lépett fel.

A román fővárosban augusztus 10-én ismét egy hatalmas tüntetés lesz, melyre a szervező Diaszpóra Romániáért Polgári Akciócsoport kedden kapta meg az engedélyt. A mostani évfordulós tüntetést azért előzi meg fokozott várakozás, mert a tavalyi demonstráción kirobbant erőszaknak hónapokig tartó politikai kihatásai voltak Romániában.

Nem véletlen, hogy a kinevezést a tüntetés előtt néhány nappal jelentették be – jelentette ki Pászkán Zsolt, a Külgazdasági és Külügyi Intézet külpolitikai elemzője az M1 Ma este című műsorában. Szerinte, ha egy olyan gyenge kormány, mint a Viorica Dancila vezette román kormány megtesz egy ilyen lépést, azt bizonyítja, hogy az úzvölgyi temető ügye valóban feladata volt a csendőrnek.

Fizetség az állásért

Az sem tartja kizártnak, hogy a katonai temetőben történt akció egyfajta fizetsége volt, hogy Sebastian Cucos visszakerüljön az állásába. Hangsúlyozta, ez az intézkedés azt is erősíteni, hogy az erőszakszervek saját napirend szerint dolgoznak, és nem a kormánytól függnek. Ezeket a feltevéseket bizonyítja a Craiova–Honvéd meccs is, ahol a kihelyezett csendőrparancsnok kijelentette, hogy amennyiben félbeszakítják a meccset, nem tudja garantálni, hogy a közel húszezer ezer felbőszült Craiova-szurkoló nem támadja meg a bírót. Pászkán Zsolt szerint ez is azt mutatja, hogy a rendfenntartó erőket már egy ideje inkább úgynevezett verőlegények alkotják.

Mint mondta, teljesen más szabályrendszer szerint dolgoznak, saját maguk szabják meg a feladataikat, amely nem minden esetben egyezik egy normális állam működési elveivel.

Pászkán: Provokációkat hajtanak végre

A sovinizmus látható jeleiről is beszélt Pászkán Zsolt. Vasárnap felvonulással ünnepelte Bukarestben a Nemzet Útja román civil szervezet, hogy száz évvel ezelőtt vonult be a román hadsereg Budapestre.

 


Hasonló cikkek