Azonosította a szombati texasi lövöldözés elkövetőjét a rendőrség

Azonosították a texasi lövöldözés elkövetőjét, aki hét embert megölt és huszonkettőt megsebesített a nyugat-texasi Midland és a szomszédos Odessa város közötti ámokfutása során – jelentette be vasárnapi sajtóértekezletén az odessai rendőrség.

A tettes a 36 éves Seth Ator volt, aki Odessától mintegy húsz kilométernyire élt.         Gépkocsiját a midlandi rendőrség állította meg szombaton egy közlekedési jelzőlámpánál, mire a férfi rájuk lőtt és az autóval elmenekült. Az országúton haladva vaktában lövöldözött, majd kiszállt és elrabolt egy postai teherautót, azzal ért be Odessa városába, ahol egy mozi parkolójában a rendőrök lelőtték, miután tűzharcba keveredett velük.
Michael Gerke, az odessai rendőrség vezetője vasárnapi sajtókonferenciáján nem nevezte meg az elkövetőt. “Nem vagyok hajlandó kimondani a nevét, mert egyáltalán nem akarom ismertté tenni őt azért, amit elkövetett”. Kilétét a sajtótájékoztató után a rendőrség többi munkatársa hozta nyilvánosságra.

A rendőrfőnök a többi között elmondta: bebizonyosodott, hogy az elkövető egyedül cselekedett. Tettének oka egyelőre ismeretlen, és vizsgálják, hogyan jutott az általa használt – AR lőfegyvercsaládhoz tartozó – félautomata gépkarabélyhoz.
A rendőrség és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársai vasárnap házkutatást tartottak Ator lakhelyén, egy elhanyagolt, viskószerű házban, ahol nincs folyóvíz és áram sem.
Az elkövető egyik szomszédja riportereknek elmondta: Atort erőszakos emberként ismerték, aki éjjelente gyakran lövöldözött ki a házából, és épp a múlt héten fegyverrel fenyegette meg őt, mert rossz helyre tette ki a szemetes zsákot. A szomszédasszony a múlt hónapban már jelezte a rendőrségnek, hogy a férfi rendszeresen lövöldözik éjszakánként, de a rendőrség nem reagált a bejelentésre.

Az FBI közölte: nincsenek arra utaló nyomok, hogy Seth Atornak bel- vagy külföldi terroristákhoz, terrorszervezetekhez fűződő kapcsolatai lettek volna.
Vasárnap Greg Abbott, Texas állam kormányzója a kórházban meglátogatta az ámokfutás sebesültjeit, majd sajtóértekezletet tartott. A tájékoztatón felsorolta a Texasban elkövetett lövöldözéseket, és azt hangsúlyozta, hogy ez a helyzet tarthatatlan, cselekvésért kiált. Konkrétumot azonban nem említett, hogy szerinte hogyan is lehetne véget vetni ennek a jelenségnek.
Közben éppen Texasban vasárnap a fegyvertartást lazító rendelkezések léptek életbe. Vasárnaptól már az iskolákat és a templomokat is el lehet látni fegyverekkel.
A The New York Times című lap – meg nem nevezett tisztségviselőre hivatkozó – értesülései szerint Atort a lövöldözés előtti napon bocsátották el teherautó-vezetői állásából.

Hétfő délutáni sajtótájékoztatóján a helyi rendőrség megerősítette a lap információit. Michael Gerke, az odessai rendőrség vezetője elmondta: Atort valóban elbocsátották, és az elbocsátás utáni percekben mind ő, mind a vállalata telefonon hívta a rendőrséget, ám mire a rendőrök megjelentek, Seth Ator már eltűnt. A rendőrfőnök elmondta azt is: Ator “megdöbbentő tartalmú” üzentekkel hívta tette elkövetése előtt a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) helyi irodáját is.
A sajtókonferencián jelen volt Christopher Combs, az FBI munkatársa, aki az Atornál tartott házkutatásról tartott tájékoztatót. Úgy fogalmazott: a rendkívül elhanyagolt viskó, ahol Ator élt, jól tükrözte a férfi mentális állapotát. Hozzáfűzte: a 36 éves férfi az utolsó munkanapján “meglehetősen zavart” állapotban jelent meg a munkahelyén.


Hasonló cikkek