Babahordoznak – Egyedülálló klubélet Szabolcs megyében

logó

Az együtt alvásra és a babahordozásra szavaz azon szülők közössége, akik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében már a harmadik klubot indították útjára Kisvárdán, a Várszínház és Művészetek Házában. A klubéletet generáló Gyerecsak – Gyerekek, Családok, Anyák Kreatívan Közhasznú – Egyesület azonnal a Nemzetközi Babahordozó Hétre készül október 6-11-e között, ami a kötődő nevelésre, vagyis egy olyan gyermeknevelési szemléletre hivatott felhívni a figyelmet, amelynek célja a gyermek és a szülő közötti erős, érzelmileg stabil kötődés kialakulása.

A válaszkész nevelés lényege, hogy a szülők főleg kisgyermekük igényeire figyelnek, és azonnal válaszolnak.  Az igény szerinti szoptatás, a hordozás, az együttalvás és a válaszkészség nem kizárólagos eszközei a kötődő nevelésnek, inkább segítik a gyermek biztonságérzetét – hangsúlyozta a Kisvárdán Nagy Emese egyesületi koordinátor. Munkájuk öt éve egyedülálló modellként indult el Nyíregyházán, majd Újfehértón. A jelenlegi vezetők és alapítók most is alapvetően fontosnak tartják az anya és a gyermek közötti kötődés kialakulását, ebben igazolja vissza őket a klubba járó édesanyák, édesapák tapasztalata a gyermekeik első életéveiben.

A kezdeményezés mellé állt az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság és a városban hivatásukat teljesítő védőnők is. A Gyerecsak Egyesület az ESZA támogatásával TÁMOP-1.4.1.-12/1-2013. elindított projektje egy éven át lehetőséget biztosít arra, hogy két új munkatárs közreműködésével előkészítsen új közösségeket, amelyek a Nyíregyházi Babaklubhoz hasonlóan a válaszkész, kötődő nevelést részesítik a hagyományossal szemben előnyben.

A klubba jelentkező szülők hihetetlen magabiztosságot, önállóságot eredményező, stabil kötelékben élnek gyermekeikkel, akikkel közösségbe járnak, túráznak és kirándulnak, divatot teremtenek, sőt még táncolnak is.

A kisvárdai befogadó intézmény  feladata lesz folyamatosan tanítani az édesanyáknak a babahordozás módjait, valamint a válaszkész nevelés gyakorlatba ültetését. A Gyerecsak Egyesület munkatársai mentorként segíti az új babahordozós babaklub első lépéseit, hiszen nem kevesebb, mint öt év tapasztalatait tudják átadni. 

Az új közösség keddenként 10 és 12 óra között várja az érdeklődőket a kisvárdai művelődési intézmény Pódium termében, hogy „boldogan éljen, amíg” a mese tovább folytatódhat. 

Vélemény, hozzászólás?