Babiš: A szájmaszkok nem veszélyeztetik a szabadságot és a demokráciát

Nagyobb összetartásra és felelősségteljesebb viselkedésre szólította fel a cseheket a koronavírus-járvány elleni küzdelemben Andrej Babiš miniszterelnök.

A járvány elleni védekezésben “a kormány igyekszik megtalálni az egyensúlyt a lakosság egészségének védelme és a gazdaság szükségletei között” – jelentette ki Andrej Babis a közszolgálati televízióban elmondott beszédében.

A kormányfő elismerte: hibát követett el a nyár elején, amikor a járvány tavaszi hullámának sikeres kezelése következtében engedett a társadalomban uralkodó hangulatnak, és a kabinet túl gyorsan szüntette meg az óvintézkedéseket, elsősorban a szájmaszkok kötelező használatát. “Akárcsak önök, mi is csak olyan intézkedésekkel akarjuk kezelni a járványt, amelyek a lehető legkevésbé korlátozzák az életünket” – szögezte le a cseh kormányfő.

Felszólította a lakosságot, hogy tartsa tiszteletben a védőmaszkok viselését szabályozó kormányzati intézkedéseket.

A prágai sajtó szerint a lakosság egy része a szájmaszkhasználat elutasításával kíván tiltakozni a kormány politikája és a korlátozások ellen. “Ez nem önkény. A szájmaszkok nem veszélyeztetik a szabadságot és a demokráciát. Ha azonban nem viseljük őket, életeket veszélyeztetünk” – mutatott rá a kormányfő, aki beszédét védőmaszkban mondta el.

Csehországban hétfőn 1476 új igazolt fertőzést mutattak ki a laboratóriumok. Március elseje, a járvány kezdete óta a fertőzöttek száma már meghaladja az 50 ezret. A betegek mintegy fele már meggyógyult. Az elhunytak száma 522-re emelkedett. A kórházakban mintegy 500 embert kezelnek, akik közül 101-en lélegeztetőgépen vannak. A járvány kezdete óta ez a legmagasabb szám.

Forrás: ma7.sk

Fotó: Facebook


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek