Bács-Kiskun megye történetei mesekönyvben

Meseföld címmel jelent meg Bács-Kiskun megye első meséskönyve, amelyben húsz település húsz legendás története kapott helyet.

Minden településen rengeteg olyan történet, legenda van, ami az adott településhez kötődik. Ezeket a történeteket, gyűjtötték most össze, hogy Bács-Kiskun megyének legyen egy olyan leltára, kincsesbányája, amely bemutatja, hogyan is éltek a múltban és hogyan élnek az emberek a jelenben. Egy ilyen mesegyűjtés összegzéséből született meg ez a gyermekek lelkéhez szóló mesekönyv. A Meseföld közös munka, összefogás eredménye, amelyben a lakosság is fontos szerepet kapott.

Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke, továbbá elmondta, hogy Bács-Kiskun megye az ország legnagyobb területével rendelkezik, valamint itt található meg a legtöbb népi hagyomány is.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat kiadványában Császár Levente meseíró eleveníti meg a helybeliek által megőrzött történeteket, amikhez Borbás Zoltán grafikus készített hangulatos illusztrációkat. A Meseföld után további identitást erősítő kiadványok megjelentetését is tervezik. Még idén elkészül egy legendás gyűjtemény, és tervezik a történetek rajzfilmes megelevenítését is – számolt be a tervekről a baon.hu.

Juhász Márta

 


Hasonló cikkek