Bács-Kiskun megyében jó dinnyetermést várnak

Roszik Tamás dunavecsei dinnyetermelő beszámolt arról, hogy idén jó dinnyetermés várható a megyében. A boltokban a napokban 500 forint körül alakult a sárgadinnye kilójának az ára, ennek egy része import. Lassan a hazai gyümölcs kiszorítja az importot

Roszik Tamás a BAON.hu-nak úgy nyilatkozott, szerinte az idén jó dinnyetermés várható. A sárgadinnye már két hete a piacon van, jelentősebb hazai szállítás ezután várható a nagyobb bevásárlóközpontokba. Mint mondta, az áprilisi hideg miatt tavalyhoz képest közel három hetet csúszott a sárga színű csemege érése. Az árak ugyan most még magasak, de ezek csökkenhetnek. Jelenleg a nagybani átvételi ár úgy 350–400 forint körül mozog kilónként. Eddig kevés volt a magyar mennyiség, mivel a fóliaházakban kevés termett, azonban lesz elegendő mennyiség.

Tavaly viszonylag kevesebb termett, ezért most több palántát ültettek. Mint mondta, ha az időjárás kegyes, és többet tudnak betakarítani a területekről, akkor értelemszerűen alacsonyabb lesz az ár. A hazai láncok most kezdtek a hazai termék iránt érdeklődni. Az árak ma még ingadoznak, nem olyan kiszámíthatóak, mint például a kenyér vagy akár a bor esetében. A fogyasztás egyre inkább a zöld húsú gyümölcs felé mozdul el, mert magasabb a cukortartalma, kevésbé löttyed meg, sokkal tovább áll el, mint a hagyományos sárga fajta. Igaz, nehezebb megtermelni, mint a klasszikus sárga­dinnyét.

Továbbá azt is elmondta, hogy egy héten belül nagyon nagy mennyiségben indul el a görögdinnye-szállítás. Bár bent van még az import, ezt hamarosan kiszorítja a hazai gyümölcs, amelynek jelentős része Békés­ben terem. A külföldi termés viszont sem árban, sem minőségben nem rúg labdába a hazaival szemben.

A hazai felmérések szerint több mint 500 hektáron termesztenek sárgadinnyét Magyarországon, ebből általában 20 ezer tonna sárgadinnye terem. Görögdinnyéből kicsit sokkal több, mintegy 200 ezer tonna is megterem itthon. A hazai sárgadinnyeszezon az első fagyig tart, azaz októberig. A sárgadinnye-termőterületeknek körülbelül az egyharmada Bács-Kiskun megyében található. A megyében Duna­vecse határában művelik az egyik legnagyobb ültetvényt, ahol Roszik Tamás a gyümölcsöt közel 60 hektáron termeszti.

Juhász Márta

Hazai Tükör | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek