BÁCS-KISKUN megyei Heti visszapillantó

Változatos a témákról olvashattak  a PannonHírnök Bács-Kiskun megye 2022. 23.heti hírei között

Közélet-Politika-Kultúra

Ebben a cikkünkben szemlézzük  a 23.hét folyamán történt Bács Kiskun megyét érintő eseményeket, amelyekkel portálunkon foglalkoztunk. Amennyiben valamelyik téma részletesebben  érdekel valakit, kattintson a szövegbe ágyazott linkekre, amelyek az eredeti, teljes cikkekre mutatnak!

 

Megyei szinten nagy hangsúlyt helyeznek a közlekedés biztonságra, ami fontos társadalmi érdek és nemzetgazdasági szinten is komoly jelentőséggel bír. A közlekedésben résztvevő lehet gyalogos, járművezető, vagy utas egy járműben. Akár gyalogosként vagy járművezetőként is ki-ki a maga módján nagyon sokat tehetünk a közlekedésbiztonságért. Eért van szükség a szabályok és viselkedési formák tanítására akár játékos formában is. Ennek fontosságát is merték el Bács-Kiskun megyében is és csatlakoztak  az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsága által meghirdetett “Közlekedik a család” közlekedésbiztonsági vetélkedőhöz.

 

Közlekedik a család – közlekedésbiztonsági vetélkedő

Egy nagykőrösi család képviselheti  Pest megyét  a” Közlekedik a család” közlekedési biztonsági vetélkedő  országos döntőjében.A Kornyik család 12 induló közül bizonyult a legjobbnak a szombati megyei döntőben. A ceglédi megmérettetés feladatai nyolc helyszínen zajlottak. KRESZ elméleti tudás, gyakorlati ismeretek, gumiabroncsokkal kapcsolatos kvíz, a családok gyerektagjainak kerékpáros ügyességi pálya, a szülőknek ugyanez autós változatban, kiegészítve a közúti forgalomban részvétellel, de készült a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Igazgatósága is egy élethű szituációval, ahol egészségügyi ismeretekből kellett helytállni. – közölte a rendőrség.

 

Bizakodjunk benne, hogy talán abban a gondolatban, hogy az élet a legfőbb érték többség egyetért. Ennek a szellemében mozgósított Bács Kiskun, hogy lakói a környezetvédelmi Világnap tiszteletére játékos keretek között ismerkedjenek meg a cél érdekében rendelkezésükre álló lehetőségekkel. 

Zöldítő program Kecskeméten a Környezetvédelmi Világnap tiszteletére

A Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ előtti térre látogatók játékos feladatokon keresztül ismerhették meg az élő és élettelen környezeti elemek lehetséges védelmét, az ember által okozott káros hatásokat, a megelőzés módjait, a környezettudatos magatartást és a fenntartható fejlődés elvét. A foglalkozásokon az élőlények védelme kapcsán külön hangsúlyt kapott, hogy az élet a legfőbb érték.

 

Bács-Kiskun megye lakosainak fontos a múltjuk és nem kevésbé  hagyományaik.  Ezek fenntartása és továbbadása érdekében a hagyományőrök szervezetbe tömörültek. Megtalálták a kapcsolatot a múlt és jelen között és egy versennyel emlékeztek meg a tiszteletet érdemlő dicső hős előtt előtt.

Rajzversenyt rendeztek a vértanú emlékére Kecskeméten

Lahner György tábornok, aradi vértanú emlékére rendeztek műszakirajz-versenyt a Kandó Kálmán Technikumban.

Kevésbé ismert, hogy a  dicsőséges 1848-as honvédseregben nagyszerűen képzett és a tudományos életben jegyzett katonák, tisztek tábornokok  voltak. A Johannes Arthur Woldemár Görgey katona kémikus, kiemelt eredményeket produkáló vegyész, nem sokat mond a hálás utókornak. Ha hozzátesszük, hogy honvédelmi miniszter majd Magyarország köztársasági elnöke az sem segít sokat. Talán ha nem a keresztlevele szerinti nevét használjuk, hanem amire az érdemtelenül reáragasztott, máig hivatalos rehabilitációra váró “ÁRULÓ” ragadvánnyal, Görgey  Artúr, így már igen. Bács-Kiskun lakosai között a szervezetbe is tömörült hagyományőrök, mint vezetőjük Szkenderovics Zoltán Zoltán fontosnak tekintik  az értékek megőrzését és tovább tovább örökítését.

 

Igaz a hagyományos könyvolvasás lassan a múlté, de vannak vitathatatlan előnyei és pozitív hatásai. A gazdag kulturális életére és hagyományaira méltán  büszke Bács-Kiskun megye fontosnak tartja és tovább adja a jövő generációnak  az olvasásnak számtalan érdekes és pozitív hatását. Kiemelten arra, hogy  fejleszti a memóriát, javítja a koncentrációs képességet, műveltté tesz, bővíti a szókincset,

Kecskeméten is elindult a 93. Ünnepi Könyvhét

Csütörtökön Kecskeméten is  elstartolt a 93. Ünnepi Könyvhét, melynek megnyitóját a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban, könyvbemutatóval összekötve tartották.Bujdosóné dr. Dani Erzsébet könyvtárigazgató köszöntötte a jelenlévőket, majd prof. dr. Sztachó-Pekáry István alpolgármester nyitotta meg.

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Hasonló cikkek