bÁCS-kISKUN MEGYEI HETI VISSZAPILLANTÓ

ezekről a témákról olvashattak  a PannonHírnök Bács-Kiskun megye 2022. május20.heti hírei között

Közélet-Politika-Kultúra

Ebben a cikkünkben röviden összefoglaljuk a hét folyamán történt megyét érintő eseményeket, amelyekkel portálunkon foglalkoztunk. Amennyiben valamelyik téma jobban érdekel valakit, kattintson a szövegbe ágyazott linkekre, amelyek az eredeti, teljes cikkekre mutatnak!

Kiskőrős a Bács-Kiskun megyei település, Petőfi szülővárosa több mint 300 éves múlttal büszkélkedhet.

A 2001 óta évente megrendezett Városalapítók Napja és Országos Rétesfesztivál idén is a városi szlovákság örökségének, valamint a térség gasztronómiai különlegességeinek és borkultúrájának bemutatása jegyében telik. Május 21-én a Szlovák Lakodalmason csaknem száz, népviseletbe öltözött táncos, népdalkörös és civil szervezet tagja mutatja be, hogyan is mulattak a múlt század elején a kiskőrösiek.

Pedagógus elismerések Kalocsán. Kiemelt figyelemmel kísérik és elismerik a pedagógusok munkáját Bács-Kiskun megyében, Kalocsán. Rövid szünet után ebben az évben folytatódott a pedagógusok díjazása.

Két év kihagyás után, hétfőn az Astriceum Érseki Múzeumban adták át a Kunszt József-díjakat. Ebben az évben öt pedagógus munkáját ismerték el a kitüntetésekkel.

Katolikus és világi intézményekben dolgozó pedagógusoknak adományozott Kunszt József-díjat a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye, hétfőn, az Astriceum Érseki Múzeumban. Az elismerést dr. Bábel Balázs érsek alapította, elődje, az oktatást és köznevelést támogató Kunszt József (1790-1866) emlékére, de a világjárvány miatt 2020-21-ben nem tudták átadni. A kitüntetéseket ezúttal egyházi fenntartású iskolák három szakembere, egy szerzetesrend által működtetett intézmény munkatársa, illetve egy világi iskola igazgatója kapta, így hét év után először ismét háromnál több, ezúttal összesen öt pedagógust tüntettek ki.

Környezettudatos közlekedés népszerűsítése Kecskeméten

Kecskeméten már több, mint 10 éves hagyomány a Bringás uzsonna. A város főterén gyülekeznek a kerékpár szerelmesei és itt fogyasszák el a kecskeméti kerékpáros klub adományozta uzsonnát. Kedves hagyomány, hogy a kecskeméti kerékpáros klub évente kétszer megajándékozza a munkából hazafelé tartókat egy kis uzsonnával.

A segítő önkéntesek közben bemutatták a városi kerékpárosklubbot és ösztönözték a bringásokat, hogy csatlakozzanak a Magyar Kerékpárosklubhoz, mely számos előnnyel járhat számukra.

 

Újra van alpolgármestere Kecskemétnek

Dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester országgyűlési képviselői mandátumának átvétele miatt április 20-án kelt nyilatkozatában április 29-cel lemondott a közgyűlésben betöltött önkormányzati képviselői megbízatásáról és Kecskemét megyei jogú város főállású alpolgármesteri tisztségéről.

Prof. Dr. Sztachó-Pekáry István május 2-i nyilatkozatában május 12. napjával lemondott a város közgyűlésében betöltött képviselői, az Értékmegőrzési Bizottságban betöltött elnöki megbízásáról, és a Környezetvédelmi, Városrendezési és Agrár Bizottsági tagságáról. Ezt követően került sor alpolgármesterré történő megválasztására.

 

A régit lebontása után Új sportközpontja lesz Mélykútnak

Először 2017-ben fogalmazódott meg, hogy a városközpont rekonstrukciójának részeként az energetikailag és szerkezetileg elavult kultúrház és sportcsarnok helyén egy új központ épüljön.

Megkezdődtek a bontási munkálatok Mélykúton, az épülő új kulturális- és sportközpont helyén. A régi sportcsarnoknak már csak a vasszerkezete áll.

 

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Hasonló cikkek