Bajban a legendás párizsi könyvesbolt

A világ egyik legikonikusabb könyvesboltja, a Párizsban található Shakespeare and Company segítséget kér a vásárlóktól, miután a vírushelyzet miatt március óta 80%-al esett vissza a bevételük.

Különösen nehéz időket él meg a bolt a karantén miatt, és előreláthatólag a vírus terjedésével újabb szigorítások következnek, melyek csak még tovább súlyosbítják az amúgy sem könnyű helyzetet. Egy kör-e-mailben számoltak be a körülményekről, melyben arra kérik a vásárlókat, hogy aki teheti, rendeljen tőlük online.

A boltot eredetileg Sylvia Beach nyitotta meg 1919-ben és előszeretettel látogatták olyan írók, mint Ernest Hemingway, F. Scott Fitzgerald, T. S. Elliot vagy James Joyce a 20. század elején. George Whitman nyitotta meg újra a helyet 1951-ben a mai formájában, felajánlva a lehetőséget a szerzőknek, hogy a könyvespolcok között aludjanak ingyen, cserébe néhány órányi munkáért. Az üzleti modell remekül működött, és az azóta eltelt időben több mint 30.000 vendég fordult meg a független könyvesboltban.

A Shakespeare and Company kénytelen volt két hónapra teljesen bezárni a vírus korai szakaszában, amikor online sem folytattak semmilyen kereskedelmet. Arra számítanak, hamarosan újra nem lesz semmilyen bevételi forrásuk, ezért kérik arra a vásárlóikat, hogy amíg lehet és megtehetik, rendeljenek tőlük, ezzel akár megmentve őket a teljes csődtől.

Forrás: The Guardian


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek