Bajban a szőlősgazdák és borászok Szlovákiában

A szlovákiai szőlészek és borászok panaszaira továbbra sem hallgat az agrártárca. Épp ellenkezőleg, még tovább csökkentette a támogatásokat. Ha folytatódik a jelenlegi trend, a Szlovákiai Szőlészek és Borászok Céhe (CVVS) szerint teljesen leépülhet az ágazat, ezért már a lakosság segítségét is kérik.

A koronavírus-járvány negatív hatásai a szlovákiai borpiacot sem kerülték el. „A visszaesést az üzletekben ugyan nem érzik meg annyira az eladók, a szállodák, bárok kiesései azonban jelentősek.” – mondta el Korpás András, a közismert szlovákiai szőlőnemesítő és borgazda. A szakemberek szerint a borpincékben felhalmozódtak a tartalékok az előző évi borokból, emiatt kevesebb fogy az idei nedűből, amit így áron alul értékesíthetnek majd a gazdák.

Szlovákiában évről évre kisebb területen termesztik a szőlőt. Míg a rendszerváltást követően több mint 30 ezer hektáron termett a szőlő az országban, mára ez 7 ezer hektárra esett vissza. Ez egyrészt a növekvő behozatal, másrészt a katasztrofálisan alacsony állami támogatás következménye. A gazdák arra figyelmeztetnek, hogy ha így megy tovább, és az állam nem tesz meg mindent az ágazat megsegítése érdekében, akkor búcsút inthetünk a szlovákiai borászatnak.

A szaktárca a harmadával csökkentette a szőlészetek felújítására és korszerűsítésére fordítható támogatásokat. Jelentősebb javulásra két év múlva kerülhetne sor. A céh úgy véli, hogy a szlovákiai borágazat helyzetén segíthetne egy alap létrehozása, amely minimum 500 ezer euróval segítené a szlovákiai borok külföldön történő értékesítését. Szintén jelentős pluszt jelentene a szlovákiai borgazdák számára a harmadik országokba történő kiviteli támogatás bevezetése a befektetések 50 százalékával. A termelők azt is szorgalmazzák, hogy az állam egységes támogatást biztosítson, mégpedig 0,23 euróval egy kilogramm megtermett szőlőre lebontva. Daniel Hrežík, a szaktárca sajtóosztályának a vezetője elveti utóbbi javaslatot, hiszen csaknem 14,5 millió euróra lenne szükség, amit jelenleg képtelenek előteremteni.

Kövessen minket: Facebook

V4 Panoráma | Pannon Hírnök

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek