Bajban van a hazai szabadföldi zöldségtermesztés?

A csökkenő növényvédő szer paletta, az egyre nagyobb munkaerőhiány, a növekvő előállítási árak miatt eddig is többen feladták már a termesztés ezen formáját. Idén a fagyos, szeles tavasz, valamint a berobbanó COVID-járvány még több termelőt bizonytalanított el. Vajon van még jövő ebben az ágazatban? – teszi fel a kérdést keddi számában az agroforum.hu.

Merre kell a termelőknek és a termékfejlesztőknek, szaktanácsadóknak venni az irányt, hogy fent tudjanak maradni? Hegedűs Richárddal beszélgettem erről, aki a Seedplus Kft. termékfejlesztő szaktanácsadójaként sok zöldségtermesztő gazdaságot látogat rendszeresen, s mivel maga is gazdálkodik, minden oldalról rálát a szegmenset érintő aktualitásokra.

Sok helyen a kiültetés csúszott a fagyok miatt, de olyannal is találkozott Richárd, ahol a palánták nagy része elfagyott, ezért újra kellett kezdeni az egész szezont. Bármennyire is fel vannak készülve a gazdák az öntözésre a legtöbb helyen, a korai fagyok után a hónapok óta tartó aszály hatása is meglátszik a szabadföldi zöldségeken.

A teljes cikket ITT olvashatja.

A nyitókép illusztráció.


Hasonló cikkek